Százhúsz rakétára százzal válaszolt hajnalban az izraeli hadsereg

Jelenleg főleg a „Hamász-metrót", az övezet alatt húzódó, több tízmillió dollárba került, betonból kiépített titkos alagúthálózatot támadja az izraeli légierő.

2021. május 16., 11:00

Szerző:

Az izraeli légierő mintegy száz rakétát lőtt ki vasárnapra virradóan a palesztin iszlamistákra a Gázai övezetben. Többek között a Hamász vezetőjének és testvérének házát is találat érte – írja a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A Falak őrzője nevű hadművelet keretében tucatnyi repülőgéppel elsősorban a „Hamász-metrót", az övezet alatt húzódó, betonból kiépített alagúthálózatot, az iszlamista szervezet legnagyobb és legköltségesebb stratégiai infrastruktúráját támadták, valamint a Hamász legfőbb gázai vezetőjének, az izraeli börtönökben 24 évet eltöltő Jahíje Szinuárnak és testvérének otthonát.

Jahije és Mohamed Szinuár háza Hán-Júniszban állt. Mohamed Szinuár a Hamász katonai szárnyának egyik vezetője, a szervezet személyzeti felelőse és Gilád Salit izraeli tizedes 2006-os elrablásának egyik kitervelője volt. A Szinuár testvérek mellett több más, magas rangú Hamász vezető házát is támadták, de a fontosabb katonai felelősök a hadművelet kezdete óta titkos bunkerekben rejtőzködnek.

Hedi Zilberman, az izraeli hadsereg szóvivője a lapnak elmondta: a légierő épületeken kívül 45 rakétasilót is megtámadott az elmúlt napokban. Ennek ellenére a palesztin fegyveresek szombat este 7 órától vasárnap reggel 7-ig mintegy 120 rakétát tudtak kilőni izraeli területre, ezek közül több elérte az ország középső részét is, de az izraeli rakétaelhárító rendszer túlnyomó többségüket a levegőben megsemmisítette.

„Azt vesszük észre, hogy a hamászosok, és nem csak a vezetők, félnek bemenni az alagútrendszerükbe. Jelenleg a járatok elleni támadás második szakaszában vagyunk, és lesznek további szakaszok" – mondta Zilberman. „A Hamász több tízmillió dollárt fektetett be a stratégiai 'metróprojektbe': az alagút építésének minden egyes méterre 500 dollárba került" – tette hozzá.

„A savuot – a zsidó pünkösd – az idén másképp alakul, mint korábban" – jelentette ki a katonai szóvivő, utalva a vasárnap este kezdődő, és várhatóan rakétatámadások árnyékában zajló zsidó ünnepre.

A legújabb fegyveres konfliktusban Izraelben eddig 10-en vesztették életüket, és 275-en sebesültek meg. A gázai oldalon legkevesebb 145 halottat jelentettek az ottani egészségügyi hatóságok, akik közül 41-en gyermekek, 23-an pedig nők voltak.

A feszültség április közepén újult ki, amikor a zsidó telepesek elkezdtek kilakoltatni palesztin családokat kelet-jeruzsálemi otthonaikból. A muszlim vallás szent helye, az Al-Aksza mecset a rendőrök és tüntetők harcterévé vált, majd a Hamász hétfőn rakétatámadásokat indított Izrael ellen. Az izraeli hadsereg ellentámadásba lendült, és több száz célpontot támadott meg a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.

(Kiemelt kép: Izraeli légicsapásban megrongálódott lakóépület maradványai Gázában 2021. május 15-én. MTI/AP/Halil Hamra)