Száz éve nem volt olyan meleg Franciaországban, mint idén

Több mint száz éve az idei volt a legmelegebb év Franciaországban – közölte szerdán a francia meteorológiai szolgálat.

2022. november 30., 20:51

Szerző:

Az év átlaghőmérséklete Franciaországban az eddigi mérések szerint legalább 14,2 Celsius-fok lesz – közölte a Météo France. De mint hozzátették: ha a december is meleg lesz, az átlaghőmérséklet éves szinten akár a 14,6 Celsius-fokot is elérheti. A meteorológia szolgálat közleménye kiemelte, hogy a 2022 nyarán tapasztalt emlékezetes időjárási jelenségek nagyon valószínűtlenek és sokkal kevésbé intenzívek lettek volna a klímaváltozás hatása nélkül.

Az idei évre a csapadékhiány és a súlyos aszály volt a jellemző Franciaországban. Átmenetileg több mint száz település maradt ivóvíz nélkül. Számos helyen rekordhőmérsékletet mértek. Súlyos viharok és nagy erdőtüzek is pusztítottak, még az ország északi részén is, amely jellemzően hűvösebb, és ahol ezek általában ritkák.

(Kiemelt képünk illusztráció:  Száraz növények egy kukoricaföldön, a franciaországi Bernay-Vilbert-ben. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Januárban 53 éves mélypontra süllyedt Amerikában a munkanélküliségi ráta. A szabadidős- és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000).

Hatalmas rendelést adott le Norvégia a német Leopard 2A7 típusú tankokra: egyenesen 54-et vásárolna, további 18 harckocsi lehívásának opciójával. Norvégia kormánya már évekkel ezelőtt a teljes hadsereg átfogó reformja mellett döntött Oroszország agresszív akciói miatt.