Dugig vannak a szavazókörök Törökországban

Százezer önkéntessel figyelik a török választások tisztaságát a civilek. 

2023. május 14., 16:09

Szerző:

Csordultig vannak a szavazó körök, 64 millióan választanak ma elnököt Törökországban. A szavazás tisztaságát több civil szervezet is ellenőrzi. Az Oy ve Ötesi nevű török civil szervezet százezer önkéntese figyel a szavazóhelyiségekben, – írja a Telex. A portálnak egy isztambuli szavazóhelyiségben egy aktivista azt mondta, hogy reggel óta folyamatosan sorok állnak a szavazóköröknél, és rengetegen már délelőtt elmentek szavazni.

A szavazatszámlálók itt is a pártok delegáltjai, akik napközben felügyelik, hogy minden rendben legyen a voksolással, este pedig ők számlálják meg a szavazatokat. Ha megegyeznek az eredményben, akkor azt beküldik a központba, ha nem egyeznek meg, akkor addig újraszámolják, amíg nem jutnak eredményre. A szavazókörökbe minden párt küldhet delegáltakat. 

A szavazás tisztaságát a pártok mellett több civil szervezet is ellenőrzi, az egyik ilyen az Oy ve ÖtesiAz Oy ve Ötesi (Szavazás és azon túl) nevű török civil szervezet százezer önkéntessel figyeli meg, hogy egyik oldal se csalhasson a választásokon,Ezt a szervezetet a 2013-as, Gezi Parkból kiinduló tüntetéshullám után alapították, céljuk a szavazás népszerűsítése, a választási lehetőségek átláthatóvá tétele és a szavazás ellenőrzése. Megalakulásuk óta már kilenc választást ellenőriztek folyamatosan növekvő számú megfigyelővel. A civil megfigyelőknek külön jogkörük nincs, de a szervezetnek több száz jogász és szakértő dolgozik, és ha az aktivisták bármilyen szabálytalanságot látnak, azonnal telefonálnak a kerületenként felállított központba, mondta a portálnak az önkéntes aktivista. 

(Kiemelt képünkön: Szavazni vágyók állnak sorba a rögtönzött szavazóhelyiségként szolgáló konténerek előtt . Fotó: Can EROK / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.