Óriási a baj: szarvasmarháról terjedt át emberre a fertőző betegség

Fertőzött tejjel kerülhetett a vírus az emberi szervezetbe.

2024. április 2., 16:43

Szerző:

Texas állam és az amerikai járványügyi hivatal (CDC) hétfőn madárinfluenzás megbetegedést jelentett egy embernél. Az eset furcsaságát az adja, hogy az érintett személy úgy kaphatta el a betegséget, hogy olyan tejelő tehenekkel került kapcsolatba, amelyek feltehetően megfertőződtek a vírussal – írja az Agrárszektor.

Az amerikai hatóságok jelentése szerint ez a második olyan eset, amelynek során a madárinfluenza H5N1-es törzsét emberben mutatták ki, illetve hogy a vírus emlősről más emlősre terjedt volna át, jelen esetben tejelő szarvasmarhákról emberre. Az első ilyen igazolt eset még 2022-ben történt, Colorado államban – írta meg a Reuters. A CDC szerint ugyanakkor a fertőzés nem változtat a H5N1-es madárinfluenza által az amerikai lakosságra jelentett kockázatértékelést, amelyet alacsonynak tart. A texasi beteg egyetlen tünete szemgyulladás volt az állam egészségügyi minisztériuma szerint.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) március 25-én jelentette, hogy a Kansasban és Texasban megbetegedett szarvasmarhákból gyűjtött tejminták pozitívak voltak a madárinfluenzára, ami azt mutatja, hogy a világszerte baromfiállományokban és emlősökben is kimutatott vírus széles körben elterjedt.

Az USDA a múlt héten közölte, hogy az ország tejellátása biztonságos, mivel a beteg tehenektől származó tejet elterelik vagy megsemmisítik, hogy ne kerüljön az élelmiszer-ellátásba. Az államközi kereskedelembe kerülő tej esetében pasztőrözésre van szükség, amely eljárás elpusztítja a baktériumokat és az influenzához hasonló vírusokat – közölte az USDA. Hétfőn az USDA közölte, hogy nem látja szükségét a tejtermelő állományok selejtezésének, mivel a fertőzött teheneket elkülönítették, és a jelentések szerint felépültek.

A nebraskai mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet, miután a vírust kimutatták tejelő szarvasmarháknál Új-Mexikóban, Michiganben és Idahóban, valamint Texas és Kansas első számú szarvasmarhaállamában. Nebraska megköveteli, hogy minden tenyésznőstény tejelő szarvasmarha a belépés előtt különleges engedélyt kapjon az állam állományának védelme érdekében – közölte a minisztérium.

Idén a H5N1 vírust egy minnesotai kecskében is kimutatták egy olyan farmon, ahol a baromfi pozitív lett. A madárinfluenza az elmúlt években a vadon élő madarak által terjesztve a világ újabb sarkaiba jutott el. 2022 óta 82 millió amerikai csirkét, pulykát és más madarat selejteztek ki az Egyesült Államokban. A vírus a baromfira halálos, de emlősökre kevésbé súlyos. A chicagói árutőzsde élő- és takarmányszarvasmarha határidős jegyzései hétfőn csökkentek, mivel attól tartanak, hogy a szarvasmarhák madárinfluenzája miatt csökkenhet a hús- és tejtermékek iránti kereslet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ulleo via Pixabay)