A magyar honvédelmi miniszter átnézett a román sajtón

A magyar miniszter fél órán át beszélgetett a magyar újságírókkal, de a román újságírókkal nem volt hajlandó szóba állni. Ez a helyi sajtó több mint rendhagyó udvariatlanságként értékelte.

2023. július 22., 14:30

Szerző:

Szalay-Bobrovniczky Kristóf John O’Sullivannal, a Danube Institute igazgatójával „A békéhez erő kell! NATO-csúcs után” című beszélgetésen vett részt Tusnádfürdőn.

A vita végén, miután interjút adott a magyar sajtónak, a miniszter nem volt hajlandó válaszolni a román sajtó kérdéseire. A magyar sajtósok kérdéseire válaszoló miniszterhez odalépett a Digi 24 riportere is, aki arra kérte a tárcavezetőt, hogy néhány mondatban foglalja össze Magyarország álláspontját az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

Szalay-Bobrovniczky erre megkérdezte tanácsadójától, hogy „kellene-e?”, a válasz „nem” volt, mire a magyar honvédelmi miniszter távozott. A Digi 24 azonban egy magyarul értő riportert küldött ki, aki értette az előtte zajló párbeszédet, illetve látta, hogy a miniszter kimerítően válaszolt minden magyar sajtósnak. Romániában teljesen szokatlan, hogy egy kormánytag ne válaszoljon, akár röviden is, bármelyik lap, rádió vagy tévé kérdésére  – írja a transtelex.ro.

A riporter később úgy értékelte tusnádfürdői élő bejelentkezésében a jelenetet, hogy „ez lényegében egy dacos gesztus volt a bukaresti sajtó felé, amely jelen van az eseményen, és igyekszik a lehető legjobban tudósítani, bár nehézségekbe ütközik, tekintve, hogy a vitákon nincs magyarról románra fordítás”.

A portál hozzáteszi, hogy a bukaresti román sajtó képviselői nagy számban vannak jelen Tusványoson, ugyanis a tavalyi Orbán-beszéd után mindenki azzal számolt, hogy az idén is erős kijelentésekkel találkozhatnak. 

(Kiemelt kép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke és John O'Sullivan, a Danube Institute alapító-elnöke a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) A békéhez erő kell! NATO-csúcs után című pódiumbeszélgetésén az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 21-én. MTI/Veres Nándor)