Szakértő: nem valószínű, hogy Ukrajna nyerni fog

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint Ukrajna elveszítette legjobban képzett erőit. 

2022. július 3., 13:28

Szerző:

Öt hónapja tart a háború, a fegyverszállítmányok ellenére Ukrajna mégsem tud jelentős támadást végrehajtani Oroszország ellen, mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, írja a mandiner.hu. 

 

Horváth József az interjúban felidézte, hogy Ukrajna 1992-des megalakulásakor népességét 42-43 millióra saccolták, de azóta nem tartottak népszámlálást. Majd azzal folytatta, hogy az elmúlt években 8-10 millióan Nyugat-Európába vándoroltak ki, míg az elmúlt hónapokban közel 8 millióan kerültek orosz fennhatóság alá, 7 millióan pedig elmenekültek,

így egy maximum 20-25 milliós ország áll szemben az oroszokkal.

A szakértő ezt követően felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna gyakorlatilag már a legjobban képzett erőit is elveszítette, légierejének, szárazföldi haderejének és tüzérségének döntő része megsemmisült.

Most érte el az orosz technikai fölény azt a kritikus szintet, hogy könnyebben nyomulnak előre, annak ellenére is, hogy az ukrán katonák hősiesen harcolnak

– mondta Horváth, aki szerint pusztán fegyverszállítmányokkal nem lehet megnyerni ezt a háborút.  

(Kiemelt kép: Ukrán katona egy svéd-brit hordozható NLAW páncéltörő irányított rakétavetővel. Fotó: STR / Ukrajna Fegyveres Erői / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.