Svédország ismét pénzzel és fegyverekkel segíti Ukrajnát

Újabb, összesen mintegy egymilliárd svéd koronányi támogatást - közte hadi felszerelést - nyújt Svédország Ukrajnának –  jelentette be csütörtökön Peter Hultqvist, a skandináv ország védelmi minisztere.

2022. június 2., 20:54

Szerző:

A tárcavezető Mikael Damberg pénzügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a háború új szakaszba lépett, az orosz erők jelenleg Ukrajna keleti és délkeleti részére koncentrálnak, Stockholm pedig „Ukrajna több régiójából kapott segítségkérést”.

Damberg kifejtette, hogy Svédország 578 millió koronát közvetlenül az ukrán hadseregnek ad, 60 milliót a NATO Ukrajna megsegítésére létrehozott alapjába, emellett pedig 262 millió korona értékű hadi felszerelést - köztük hajóelhárító rakétarendszereket, 5000 tankelhárítót, lőszert és félautomata gépfegyvereket - is biztosít. A skandináv ország emellett 100 millió koronával segíti a polgári lakosságot is. Svédország a háború február 24-i kezdete óta már kétszer küldött pénzügyi és katonai támogatást Ukrajnának, szakítva azzal a több évtizedes hagyományával, amelynek értelmében nem szállít fegyvert katonai konfliktus sújtotta térségekbe.

(Kiemelt képünk: Egy ukrán katona ül egy légvédelmi rakéta mellett, a kelet-ukrajnai Liman közelében 2022. április 28-án. Fotó: Yasuyoshi CHIBA / AFP)

15:54

A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.

15:19

Bernie Ecclestone golyót is vállalna az „első osztályú” Vlagyimir Putyinért, szerinte nem szándékosan öltek meg több ezer civilt az oroszok. A Formula-1 korábbi vezére egyúttal megérti Volodimir Zelenszkijt, mert humorista volt, az ukrán elnök szerinte vissza szándékozik térni a szakmájához.

2022. június 30., 14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.