Súlyosbodik a helyzet Ukrajnában

Már csak két megye van sárga besorolásban.

2021. október 29., 17:32

Szerző:

Tovább súlyosbodott Ukrajnában a koronavírus-járvány, már csak két régió, Kárpátalja és az ország középső részében lévő Kirovohrad megye maradt a legenyhébb kockázatú, sárga besorolásban – számolt be pénteken az egészségügyi minisztérium által közölt adatokra hivatkozva az Ukrajinszka Pravda hírportál, írta az MTI.

Jelenleg a huszonnégyből nyolc megye van hivatalosan a legsúlyosabb, vörös kategóriában, a többi az eggyel enyhébb narancsban. Szombattól azonban még további hét megye kerül át a vörös besorolásba, a főváros, Kijev pedig hétfőtől. A kijevi városvezetés későbbi pontosítása szerint a fővárosi közösségi közlekedést azok vehetik hétfőtől igénybe, akik a koronavírus elleni védőoltásnak legalább az első adagját felvették, vagyis nem követelik meg ehhez a teljes védettséget. Továbbá lehet utazni 72 óránál nem régebbi PCR-, illetve antitest szűrési teszttel, vagy igazolással arról, hogy nemrég gyógyultak fel a betegségből. A dokumentumok meglétét a rendőrök szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni a közöségi közlekedési eszközökön, és pénzbírságot rónak ki a jogosulatlanul utazókra.

Az egészségügyi tárca adatai szerint az országban a megbetegedési arány átlagosan most százezer lakosra 703 fő, míg a megengedett mérték 75 fő lenne ugyanennyi lakosra vetítve. A legmagasabb az előfordulási arány a déli Herszon megyében, ahol százezer lakosra 1343 beteg jut.

Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy tévéműsorban azt mondta, hogy lelepleztek egy orosz hálózatot, amely az interneten – közösségi oldalakon és üzenetküldő portálokon keresztül – az ukrán lakosságot a védőoltások felvétele ellen agitálta. Kiemelte, hogy ugyanez a hálózat Oroszországban épp ellenkezőleg, az oltás felvételére ösztönzött. Azt hangoztatta, hogy a Moszkvához hű ukrán ortodox egyház úgyszintén oltásellenes kampányt folytat. Danyilov azt jósolta, hogy novemberben az elhunytak napi száma elérheti az ezret Ukrajnában. Szerinte ezen csak a beoltottak számának gyors növekedése változtathat kedvező irányba.

Ukrajnában két egymást követő napon döntötte meg a járvány kitörése óta az eddig mért csúcsot az új betegek száma: péntekre 26 870 esettel 2 878 674 nőtt az újonnan azonosított fertőzötteké. Az elhunytak száma 648-cal 66 852-re, az aktív betegeké pedig csaknem 16 500-zal 390 327-re emelkedett.

 (Kiemelt kép: Egészségügyi dolgozót oltanak az oxfordi AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájával az ukrajnai Kijevben, 2021. március 15-én. Fotó: AFP | Sergei Supinsky)

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.