Súlyos baleset egy nyári táborban, kilenc gyerek zuhant a mélybe

Kilenc gyerek zuhant le csütörtökön este egy kilátóról Észak-Csehországban, többen közülük sályos sérüléseket szenvedtek – jelentette a CTK hírügynökség pénteken.

2023. augusztus 4., 12:11

Szerző:

A súlyos baleset a Decínhez közeli Markvartice település Triangl elnevezésű kilátójában történt. A gyermekek nyári táborban voltak, s vezetőjükkel látogattak el késő este a kilátóhoz. 

Két súlyosan sérült gyereket helikopterrel egy prágai, másik kettőt az Ústí nad Labem-i kórházba szállítottak. Négy, közepesen súlyos sérüléseket szenvedett gyereket pedig a decíni kórházban ápolnak - közölte Veronika Hysplerová regionális rendőrségi szóvivő. A kilencedik gyerek állapotáról nem közöltek információkat. Prokop Voleník, a regionális mentőszolgálat szóvivője megerősítette, hogy az összes lezuhant gyerek orvosi felügyelet alatt van. 

A baleset kivizsgálása folyamatban van. Az okok egyelőre ismeretlenek. A hatóságok nem nyilatkoztak. Libor Kunte, a település alpolgármestere, miután még az éjjel meglátogatta a helyszínt, a CTK-nak azt mondta: úgy tűnik, hogy a kilátó felső platója túl volt terhelve, s ez okozhatta, hogy a padlózat nem bírta ki a nyomást. „A kilátó felső szintjét négy felnőttre tervezték, de a baleset idején 15 gyerek tartózkodott ott” – írta a korábban Twitterként ismert X-en a polgármester. Szerinte a kilátó ugyan a település területén van, de magánszemély üzemelteti. 

A Triang kilátó létrával elérhető felső szintje mintegy három-három és fél méter magasan van.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy mentőautó a cseh határhoz közeli Gebirdsneudorf egyik utcáján. Egy 2014-es megállapodás szabályozza a mentőszolgálatok határátlépési együttműködését. A német és cseh sürgősségi orvosok a másik országban lévő betegeket is elláthatják. FOTÓ: JAN WOITAS/ DPA / AFP)

16:24

A szlovákiai választási kampányban terjesztett álhírek miatt az Európai Bizottság súlyos pénzbüntetéssel sújthatja mindkét népszerű közösségi felületet. A digitális szolgáltatásokról szóló új uniós törvény alapján ugyanis a techcégeknek már szigorúbban kellene szűrniük a platformjaikon terjedő dezinformációkat.