Sokat várnak a magyarok az uniós mentőcsomagtól

A többség elégedett az EU-val, de a válaszadók majdnem fele szerint nincs rendben a jelenlegi demokratikus rendszer Magyarországon.

2021. február 12., 12:02

Szerző:

A 750 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagból az év második felében érkezhetnek az első kifizetések az EU-s tagállamokba. A magyarok 82 százaléka várja, hogy az ország gyorsan maga mögött hagyja a pandémia minden negatív következményét - írja a Népszava az Európai Parlament által megrendelt friss felmérés alapján. Kiemelték azt is, hogy az európaiak 72 százaléka reméli, hogy a brüsszeli forrásoknak köszönhetően a gazdaság hamarabb kilábal a bajból.

A felmérésből kiderül, hogy az európaiak általában nagyon kedvezőtlenül ítélik meg a gazdaság jövőjét. A válaszadók több mint a fele a jelenleginél rosszabb helyzetre számít jövőre, ami egyértelműen a járvány számlájára írható. A két szélsőség Málta és Franciaország: az előbbiben a lakosoknak csak a 21 százaléka pesszimista, az utóbbiban 67 százaléka. Ezzel szemben a magyarok egyharmada borúlátó.

A felmérésben a demokrácia kérdésére is kitértek. A magyarok itt szinte fele-fele arányban megosztottak: 51 százalékuk elégedett vele, 49 százalékuk nem. Ezzel szemben az európaiak átlagosan 57 százaléka jónak ítéli hazája demokratikus teljesítményét, 41 százalékuk nem, de voltak tartózkodók is.

Kiderült az is, hogy a magyarok nagy többsége, csaknem hatvan százaléka jónak értékeli az uniós tagságot, és 77 százalékuk azt mondta, hogy az ország egyértelműen jól jár a tagsággal. Ez az arány EU-s országokban 72 százalék.

A magyarok elég nagy hányada, 46 százaléka szerint az európai uniós tagság előnye mindenekelőtt, hogy új álláslehetőségekhez lehet jutni, 41 százalék szerint pedig az, hogy emelkedik az életszínvonal és nő az ország gazdasági teljesítménye.

A közvélemény-kutatás tavaly november és december között készült. Az Európai Unió megbízásából mind a 27 tagállamában több mint 27 ezer 15 éven felüli embert kérdeztek meg, Magyarországon 1072 személyes interjút készítettek.

(kiemelt kép: EPA/YVES HERMAN)