Sok taxis úgy döntött, hasznot húz a menekültekből

Orosz-ukrán háború: felhívást adott ki a Migration Aid – így lehet segíteni.

2022. február 25., 15:20

Szerző:

Megjelentek a határon a taxis hiénák, akik 150 ezer Ft-ért viszik el a gyalog érkezőket Budapestre, továbbá problémát jelent, hogy egyre több ukrán menekültnek nincs szállása – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán pénteken a Migration Aid, az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

Az egyesület ezzel kapcsolatban felhívást intézett az emberekhez azokkal a kiszolgáltatott, háborús menekültekkel kapcsolatban, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy többszázezer forintért engedjenek a „taxis hiénáknak”.

„Nagy kapacitású (7-9 fő) gépkocsikat keresünk (sofőrrel), akik akár a helyi vonatállomásra, akár Budapestre tudnak szállítani embereket”

– írja Facebook-oldalán a Migration Aid, akik azt is kiemelték, hogy feltölthető (prepaid) üzemanyagkártyákat gyűjtenek Budapesten, hogy a szállítást felajánlóknak be tudjanak szállni az üzemanyag költségeibe.

Hiába jönnek el Ukrajnából, ha nincs hová

„Egyre több ukrán menekültnek nincs szállása. Nincs elég befogadó állomás. Jobb híján civilektől kérünk segítséget: aki fel tud ajánlani szállás lehetőséget, ezt kérjük jelezze nekünk. Megpróbáljuk úgy megszervezni, hogy a felajánlott szállásokra mi visszük el a határról a menekülteket”

– írja a posztban a Migration Aid.

Akik bármilyen módon tudnak segíteni vagy felajánlást tenni, azok az info@migrationaid.org e-mail címen megtehetik.

A Szállás.hu is a segítségét hirdeti több felületen is, mit írják:

„Az Ukrajnával szomszédos országok közül 3 országban, Magyarország mellett Romániában és Lengyelországban is nagyszámú szálláslehetőséggel rendelkezünk. Miskolci irodánkban pedig több mint 40 ügyfélszolgálatos kollégánk tekinti küldetésének, hogy megtalálja mindenki számára a megfelelő szállást”.

(Kiemelt kép: Przemysl, 2022. február 25. Az Ukrajnából menekülő emberek a lengyelországi Przemysl vasútállomáson 2022. február 24-én. Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)