Sikertelenül zárult a bolondcsalád-per első, békéltető tárgyalása

A bíró mindkét fél beadványát bírálta.

2022. január 10., 16:36

Szerző:

Sikertelenül zárult a két volt miniszterelnök, Benjámin Netanjahu és családja, valamint Ehud Olmert közötti rágalmazási per első, békéltető tárgyalása – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál hétfőn – írja az MTI.

Benjamin és Sara Netanjahu, valamint Jaír fiuk azért perelte be rágalmazásért, 837 ezer sékel (több mint 80 millió forint) kártérítést követelve Ehud Olmertet, mert Olmert tavaly májusban több tévés interjúban is bolondnak nevezte a kormányfőt és családtagjait.

„Követem tetteiket, a családról készült felvételeket, szakértőkkel, és hozzájuk kötődő, őket jól ismerő emberekkel találkoztam. Abnormálisnak tartott, őrült viselkedést írtak le nekem” 

– közölte Olmert a bíró kérdésére, hogy mire alapozta kijelentéseit.

Joszi Kohen, a Netanjahu-család ügyvédje csodálkozásának adott hangot, amiért bolondnak nevezhették ügyfeleit. „Más országban Olmertet letartóztatták volna a megjegyzései miatt” – vélekedett, de erre a bíró azt válaszolta, hogy „hála Istennek, nem abban az országban vagyunk”.

Olmert ügyvédje hozzáférést kért a családdal kapcsolatos orvosi információkhoz, de a bíró szerint nem a család egészségügyi állapota a kérdéses, hanem az, hogy Olmertnek volt-e alapja a megjegyzéseihez a megfogalmazásuk idején.

„Kár, hogy cirkusszá változtatják a mentális betegségek fájdalmas témáját” 

– hangsúlyozta a bíró mindkét fél beadványát bírálva, és békés kiegyezést javasolt a feleknek.

Azt indítványozta: Olmert jelentse ki, hogy csak a véleményét fogalmazta meg, amelyről nem tudja, hogy igaz-e, és nem hiszi, hogy ezt a kérdést a bíróságnak kellene megvizsgálnia. Amennyiben ragaszkodna állításai igazságtartalmához, azokat bizonyítania kell, ami nehézségekbe ütközhet, figyelmeztette az alperest. A peren kívüli megegyezési kísérlet nem sikerült, a peres eljárás folytatódni fog.

A bíró előzőleg megrótta a Netanjahu-házaspárt, mert egy nappal a tárgyalás előtt távolmaradást kértek az üléstől a család a biztonsági intézkedéseinek – egyébként ki nem fejtett – nehézségeire hivatkozva.

Mind Olmert, mind Netanjahu ismerősen mozog a bírósági közegben. Olmert 2006-tól 2009-ig volt Izrael kormányfője, majd korrupciós vádat emeltek ellene, és 2014-ben csalásért elítélték. 27 hónapos börtönbüntetéséből 16 hónapot letöltött.

Netanjahu jelenleg három különböző korrupciós ügyben áll bíróság előtt, melyben csalással, hivatali visszaéléssel és megvesztegetéssel vádolják. A volt miniszterelnök cáfol mindent, s azt állítja, hogy a vádakat az elfogult rendőrség és az államügyészség koholta, szövetségben politikai ellenfeleivel és a médiával.

(Kiemelt kép: Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnök (balra) és Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök (jobbra) és felesége, Sarah várakoznak a Tel Avivi Magisztrátusi Bíróságon 2022. január 10-én a Netanjahuék rágalmazási perének előzetes meghallgatására. Fotó: Avshalom Sassoni / Pool / AFP)