Sikeresen megfékezték a spanyolországi erdőtüzeket

A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően szombaton sikerült megfékezni az észak-spanyolországi Asztúria és Kantábria tartományban pusztító, gyújtogatásból fakadó erdőtüzeket – közölték helyi hatóságok.

2023. április 1., 19:25

Szerző:

Asztúria tartományban szombat délben még mindig hetvenegy helyszínen lobogtak a lángok, szemben az előző napi több mint kilencven tűzzel.

Viszont szinte mindegyiket sikerült ellenőrzés alá vonni, és megfékezni a terjedésüket - mondta Óscar Rodríguez, a régió katasztrófavédelmi szolgálatának vezetője egy sajtótájékoztatón.

Az elmúlt órákban az időjárási viszonyok javulása is segítette a tűzoltók munkáját, ugyanis mérséklődött a szél, és még az eső is eleredt.

A szomszédos Kantábria tartományban, ahol pénteken 35 tűzesetet jegyeztek fel, már csak két hely van erdőtűz, de ezek is ellenőrzés alatt vannak – közölte a tartományi vezetés a Twitteren.

Az erdőtüzek miatt, amelyek az elmúlt napokban egyszerre terjedtek el, csaknem négyszáz lakost kellett evakuálni, és sok tűzoltót mozgósítottak. Asztúriában összesen 11 ezer hektáron égett az erdő – jegyezte meg Óscar Rodríguez.

A hatóságok szerint szándékos gyújtogatás történt. Adrián Barbón, Asztúria tartományi elnöke egy szombati sajtótájékoztatón azt állította: környezetterroristák összehangolt akciójáról van szó, amely több száz halálos áldozatot is követelhetett volna.

A Valencia tartománybeli Castellónban egy másik hatalmas erdőtűz adott munkát a tűzoltóknak az elmúlt napokban, de pénteken itt is sikerült stabilizálni a helyzetet. A tartományi kormány szerint közel 4700 hektárnyi terület égett le.

Spanyolországban az elmúlt három évben kevesebb csapadék esett az átlagosnál, és a szárazság folytatódik. A hatóságok úgy vélik, hogy az eddig csak nyárra korlátozódó erdőtűzveszély az éghajlatváltozás miatt már tavasztól őszig tart.

Az európai erdőtüzek fekete évében, 2022-ben Spanyolország volt a leginkább sújtott európai ország, csaknem ötszáz erdőtűz több mint háromszázezer hektárt perzselt fel - derül ki az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adataiból.

(Fotó: Jose Miguel Fernandez / NurPhoto via AFP)

Tegnap 20:39

Az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy a jogállamiság Magyarországon is megvalósuljon, amit világosan mutatnak az eddig meghozott, példa nélküli, Magyarországot érintő költségvetési intézkedések – jelentette ki Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén szerdán.