„Senki sem keres téged” - Lelkileg is terrorizálta a gyerektúszokat a Hamász

A több mint ötven napig fogva tartott gyerekekkel elhitették, hogy senki sem keresi és már elfelejtették őket.

2023. december 5., 15:22

Szerző:

A Hamász több mint kétszáz civilt ejtett túszul 2023. október 7-én, amikor megtámadta Izraelt. Férfiakat, nőket, gyerekeket, időseket hurcoltak el a Gázai övezetbe, ahol több mint ötven napig tartották őket fogva sanyarú körülmények között. Számos túsz még ma is a Hamász fogságában lehet annak ellenére, hogy 78 nőt és gyermeket a múlt héten elengedtek egy átmeneti tűzszünet és fogolycsere alkalmával.

A hazajutott gyerekek egyre többet árulnak el fogságuk körülményeiről. Az orvosok nem tudják, hogyan kezeljék a traumatizált fiatalokat – írta a HVG a Sky cikke alapján. Egy, a megmenekült gyerektúszokat befogadó izraeli kórház főigazgatója szerint rendkívül súlyos traumákat éltek meg a gyerekek, egyelőre nem is tudják, mi lenne a legmegfelelőbb kezelés számukra. 

A gyerekek a Schneider Gyermekgyógyászati Központ vezetője szerint alultápláltan, lesoványodva érkeztek vissza. Bár fizikai jóllétükön hamarabb lehet javítani, Efrat Bron-Harlev doktor szerint a lelki jóllét elérése sokkal bonyolultabb lesz. Az október 7-i támadás mellett a fogság és az ott megtapasztalt lelki terror is traumatizálta őket.

Az egyik gyerek arról mesélt a kórházi személyzetnek, hogy azt hitte, mindenki elfelejtette őt, mert a Hamász terroristái elhitették vele, hogy már senkit sem érdekel a sorsa.

„Senki nem keres téged. Senki sem akarja, hogy visszatérj. Hallod körülöttünk a bombákat, csak azt akarják, hogy megöljenek, téged és minket együtt” – isméltelgették egy 13 éves kislánynak a terroristák.

Az igazgató hozzátette, hogy nagy szakembergárdájuk van, ami szociális munkásokból, pszichológusokból és pszichiáterekből áll, akik sokat láttak, tapasztaltak a központ 33 éves fennállása alatt, ám ezek a kihívások most teljesen újak.

(Kiemelt képünk: A 9 éves ír izraeli Emily Hand volt túsz, amint átöleli édesapját egy izraeli kórházban, miután a Hamász szabadon engedte a Hamász és Izrael közötti fogolycsere-akció közepette, 2023. november 26-án. Fotó: Izraeli hadsereg / AFP)