Sátrat állítanak az oltástagadó és a koronavírusos politikusok

Így akarnak szavazni az államfőre.

2022. január 20., 20:44

Szerző:

Az államfő megválasztásán a római parlament koronavírusos, valamint oltásellenes tagjai is részt akarnak venni – erről az MTI számol be. Az AdnKronos hírügynökség legfrissebb adatai szerint a parlament több mint húsz tagja számít pozitívnak.

Sátrat állítanak fel a római képviselőház melletti parkolóban, ahol a parlament koronavírus szempontjából jelenleg pozitív tagjai adhatják majd le voksukat a hétfőn kezdődő olasz elnökválasztáson – közölte a frakcióvezetők tanácsa csütörtökön. A Covid-19 teszteléséhez is használt, nagyméretű sátrat alakítják át szavazóhelyiséggé a felső- és alsóház azon tagjai számára, akik fertőzöttként nem léphetnek be a parlament épületébe. A karanténban tartózkodók esetében felmerült, hogy mobilurnát vinnének otthonukba, de országos szinten ez nehezen valósítható meg. Az internetes voksolás nem szerepel a lehetőségek között, mivel az államfő megválasztásának jelenléti szavazással kell történnie.

A parlament oltásellenes tagjai beléphetnek az elnökválasztás helyszínéül szolgáló képviselőházi ülésterembe, de negatív teszteredményt kell felmutatniuk. Bajban vannak viszont azok, akik egyetlen oltást sem vettek fel, és a délolasz szigetek képviseletében készülnek Rómába, mivel a komphajókra kizárólag oltottsági igazolással szállhatnak fel. A hétfőn délután kezdődő többfordulós szavazáson 1946 óta a tizenharmadik államfőt választják meg. A Sergio Mattarella utódjáról döntő, úgynevezett „nagy elektorok" között vannak a szenátus és a képviselőház tagjai, valamint a tartományok képviselői, összesen 1009-en.

A pártok jelöltkeresése lázasan folyik: csütörtökön Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnökével, a volt kormányfő Giuseppe Contéval egyeztetett. Rögtönzött és szűkszavú sajtónyilatkozatában Matteo Salvini kijelentette, hogy a jobbközép pártok szövetsége, vagyis a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá, Olaszország! (FI) az elnökválasztás minden fordulójában egységesen fog szavazni. Salvini hozzátette, hogy a FI-t vezető Silvio Berlusconi mindenképpen kulcsszerepet tölt be a következő államfő megválasztásában.

A 85 éves Silvio Berlusconi csütörtökön lemondta a szövetségeseivel tervezett találkozót. Az Ansa hírügynökség úgy tudja, Berlusconi vasárnap vagy a szavazás hétfői kezdete előtti órákban jelenti be döntését, vagyis azt, hogy jelölteti-e magát az államfői székbe. A kormánypalotából kiszivárogtatott hírek szerint maga a miniszterelnök, Mario Draghi is a parlamenti pártokkal egyeztet, miután decemberi évzáró sajtótájékoztatóján elárulta, hogy kormányzati munkáját lezártnak tekinti, és szívesen átülne az államfői székbe.

(Kiemelt képünk: Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője távozik egy szavazóhelyiségből a részleges helyhatósági választásokon Milánóban 2021. október 3-án. Fotó: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan)

 

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.