Rettegnek a kínai meleg fiatalok, listázta őket a Sanghaji Egyetem

Ismeretlen felmérés címen gyűjtöttek be róluk információkat.

2021. augusztus 29., 11:09

Szerző:

Félnek a kínai meleg fiatalok, mert a  Sanghaji Egyetem olyan kérdőívet küldött ki az intézményeinek, amiben gyakorlatilag arra kérték őket, hogy listázzák a meleg közösség tagjait a falaikon belül. A „Campus kérdőív” névre keresztelt lekérés kizárólag az LMBTQ fiatalokat vette célba. A kérdőívvel kifaggatták őket a társas kapcsolatukról, a mentális állapotukról és a politikai hovatartozásukról is – írta a The Guardian

A kérdőív létezését a Sanghaji Egyetem nem erősítette meg, de nem is cáfolta, de a hír felröppenése óta a„Campus kérdőív” oldalai kikerültek a kínai közösségi médiára és Twitterre is. A portál azt írta: az egyetem a „vonatkozó követelményekre” hivatkozva kérte, hogy vizsgálódjanak a diákokról. Információt kértek a hallgatók felfogásáról és pszichológiai állapotáról, beleértve a politikai hovatartozásukat, a társas kapcsolataikat és a mentális egészségi állapotukat is. Azt nem részletezték, hogy melyek a „vonatkozó követelmények” és milyen célból készül a felmérés. 

A kérdőív miatt sok kínai fiatal és aktivista most attól tart, hogy a hatóságok célkeresztjébe fognak kerülni azok az egyetemi csoportok és szervezetek, amelyek az LMBTQ-közösséget  és a feminizmust támogatják. Kiemelték: erre nagy esélyt látnak, mert az utóbbi időben ugyanis a kínai kormány újult erővel vette célba a szexuális kisebbségeket, különösen azokat a csoportokat, melyek aktívan próbálnak fellépni a diszkrimináció ellen. A Sanghaj Pride-ot, ami az egyetlen ilyen felvonulás volt az országban, tavaly már meg sem rendezték. Júliusban pedig számtalan olyan LMBT témákkal foglalkozó közösségi média profilt zároltak, melyeket hallgatók üzemeltettek és több tízezren követték őket.

(Kiemelt kép: Járókelők sétálnak kínai zászlókkal kidekorált lámpaoszlopok mellett Sanghajban, 2021. július 1-jén. Fotó: Qilai Shen / Bloomberg)