Rosszabb helyzet Magyarországon, mint ahogy azt az Európai Bizottság látja

Legalábbis egy európai parlamenti tervezet szerint.

2022. április 20., 08:51

Szerző:

Egy európai parlamenti állásfoglalás-tervezet szerint egyes tagállamokban sokkal rosszabb helyzet, mint ahogy azt az Európai Bizottság látja – írja a Népszava. A tervezetről szerdán szavaznak az EP állampolgári jogi szakbizottságában.

A javaslat minősíti a tagállamok jogállamisági helyzetéről tavaly készített jelentéseket, amelyekbe az EB is adott látleletet. A lap állítása szerint a szövegben többször is említik Magyarországot és sajnálatosnak nevezik, hogy az EB az országjelentésekben nem minden jogállamisági kérdéssel foglalkozott kellő körültekintéssel.

A képviselők azt kérik, hogy az EB a jövőben vizsgálja azt is, hogy „az adott tagállam hatóságai tiszteletben tartják-e a törvény előtti egyenlőséget, a megkülönböztetésmentességet és azt is, hogyan igyekeznek megelőzni a hatalommal való visszaélést”.

Továbbá sürgetik a testületet, hogy értékelésében különböztesse meg a jogállamiság rendszerszintű és szándékos megsértése, valamint az elszigetelt jogsértések között.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von  der Leyen. Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

13:13

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.