Rosszabb helyzet Magyarországon, mint ahogy azt az Európai Bizottság látja

Legalábbis egy európai parlamenti tervezet szerint.

2022. április 20., 08:51

Szerző:

Egy európai parlamenti állásfoglalás-tervezet szerint egyes tagállamokban sokkal rosszabb helyzet, mint ahogy azt az Európai Bizottság látja – írja a Népszava. A tervezetről szerdán szavaznak az EP állampolgári jogi szakbizottságában.

A javaslat minősíti a tagállamok jogállamisági helyzetéről tavaly készített jelentéseket, amelyekbe az EB is adott látleletet. A lap állítása szerint a szövegben többször is említik Magyarországot és sajnálatosnak nevezik, hogy az EB az országjelentésekben nem minden jogállamisági kérdéssel foglalkozott kellő körültekintéssel.

A képviselők azt kérik, hogy az EB a jövőben vizsgálja azt is, hogy „az adott tagállam hatóságai tiszteletben tartják-e a törvény előtti egyenlőséget, a megkülönböztetésmentességet és azt is, hogyan igyekeznek megelőzni a hatalommal való visszaélést”.

Továbbá sürgetik a testületet, hogy értékelésében különböztesse meg a jogállamiság rendszerszintű és szándékos megsértése, valamint az elszigetelt jogsértések között.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von  der Leyen. Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)