Román és belga állami vezetők együtt látogattak el egy romániai katonai támaszpontra

A légibázison a román katonák mellett amerikai, brit és belga katonák is szolgálatot teljesítenek.

2022. április 13., 12:37

Szerző:

Együtt látogatott el szerda délelőtt a Fekete-tengerhez közeli Mihail Kogalniceanu melletti légitámaszpontra Klaus Iohannis román elnök, valamint Alexander De Croo belga, és Nicolae Ciuca román miniszterelnök.

A légibázison a román katonák mellett amerikai, brit és belga katonák is szolgálatot teljesítenek.

Klaus Iohannis köszönetet mondott a NATO-tagállamokból érkezett katonáknak, amiért a román haderővel együtt védik az emberek biztonságát és jólétét. Úgy vélte: jelenlétüknek a védelmi dimenzión túl szimbolikus üzenete is van, hiszen az euroatlanti értékeket képviselik: a demokráciát, az emberi jogokat, a jogállamiságot, és a népek jogát az önrendelkezéshez.

Alexander De Croo belga miniszterelnök kijelentette: „meg fogjuk védeni a szabadságunkat, a demokráciánkat, a szabad világ soha nem fogja megadni magát”.

(Kiemelt kép: Alexander De Croo beszédet mond a romániai Constantán 2022. április 13-án. Fotó: Nicolas Maeterlinck / Belga Mag / Belga via AFP)

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.