Robert Fico hermetikusan lezáratná a magyar-szlovák határt

A szlovák rendőrfőnök szerint a szlovák-magyar határ lezárása képtelenség, nincs hozzá elég ember.

2023. szeptember 14., 19:56

Szerző:

A Magyarországgal közös határ lezárására és a határellenőrzés visszaállítására szólította fel Ódor Lajos kormányát a szlovák ellenzék legerősebb pártja, a Smer az illegális migráció miatt. Robert Fico pártelnök kijelentette: ha a kormány nem tesz eleget a felszólításnak, rendkívüli parlamenti ülés összehívását fogják kezdeményezni. Szlovákia rendőrfőnöke szerint a szlovák-magyar határ lezárása képtelenség, nincs elég ember hozzá – írja az Infostart.

Robert Fico szerint a kormánynak megvannak a törvényi és technikai eszközei, valamint a kellő személyi állomány is a rendelkezésére áll a határellenőrzés újbóli bevezetéséhez. Leszögezte, hogy a kormányfő feladata a nemzetállami érdekek védelme, és ha Németország és Csehország lezárja a határait, Szlovákiában tovább fog romlani a helyzet, ami már most is válságos. Fico szerint nem jelent gondot 200 kilométernyi zöldhatár megvédése, és emlékeztetett, hogy a Covid-járvány idején az állam képes volt rendőröket és katonákat átirányítani a határra, ezért most is megvannak a kapacitások a határellenőrzés bevezetésére – idézi az Infostart.

„Ezt az alapvető lépést meg kell tennünk” – jelentette ki Fico, aki szerint

a kormány a törvényeket megsértve ad tartózkodási igazolást az illegális bevándorlóknak, ami lehetővé teszi számukra, hogy Szlovákia területén maradjanak, illetve folytassák az útjukat nyugatra. 

Az Infostart cikkéből kiderül: az 517 kilométeres zöldhatár 50 méterenkénti védelméhez, illetve a Magyarországgal közös határátkelők biztosításához 114 ezer rendőrre lenne szükség. A rendőrfőnök szerint beigazolódott, hogy az illegális bevándorlók a szlovákiai tartózkodási igazolásért jönnek Szlovákiába. Hamran István azt mondta, a rendőrség nem is tagadhatja meg a migránsok belépését, mivel a zöldhatáron keresztül jönnek.

(Kiemelt képünk: Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP)