Robbanásszerű, több százezres észak-afrikai eredetű menekülthullámra számítanak a nyárra az olasz hatóságok

Robbanás előtt áll Tunézia, ahonnan több százezren indulhatnak el Nicola Molteni olasz belügyi államtitkár pénteki nyilatkozata szerint, aki megerősítette Giorgia Meloni kormányfőnek az EU-csúcson tett kijelentéseit arról, hogy a migrációs áramlás erősödése miatt forró nyár előtt áll Európa.

2023. március 24., 14:14

Szerző:

Nicola Molteni kijelentette, hogy a súlyos politika és gazdasági válsághelyzetbe került Tunézia az összeomlás szélén áll. A belügyi államtitkár a Radio24 adón úgy nyilatkozott, az Európai Uniónak minél előbb anyagi segítséget kell nyújtania az észak-afrikai országnak:

„kölcsön nélkül Tunézia összeomlik, és robbanásszerű, több százezres migrációs áramlat indul el, az ország stabilizálása nemcsak Olaszország, hanem Európa érdekeit szolgálja”.

Tunézia azonnali segítését sürgette Antonio Tajani külügyminiszter is a RAI közmédia csatornáin, hangoztatva, hogy ha Líbia mellett Tunézia irányából is megnyílnak a migráció csapjai, tömeges indulásokkal kell számolni. Megjegyezte, hogy titkosszolgálati információk szerint már megnövekedett migrációs nyomás tapasztalható a Líbia és Tunézia közötti határtérségben. 

Antonio Tajani javasolta, hogy az EU és a Nemzetközi Valutaalap azonnali háromszázmillió eurós támogatásban részesítse Tunéziát, majd további kétszer ekkora összeggel az országban szükséges reformok megvalósítására. 

Aggodalmát fejezte ki a tunéziai helyzet miatt Giorgia Meloni kormányfő az uniós vezetők Brüsszelben zajló csúcstalálkozóján. A tájékoztatás szerint Meloni a csúcs csütörtök esti találkozóin emlékeztette a tagállamok vezetőit, hogy az év eleje óta az olaszországi partokra háromszor annyian érkeztek, mint a tavalyi év ugyanazon időszakában. „Ha ez a trend folytatódik, forró nyár várható ellenőrizhetetlen helyzettel” – mondta Giorgia Meloni, aki 900 ezer ember érkezéséről beszélt az afrikai partok irányából. 

A kormányfő hangsúlyozta, hogy gyors és eredményes fellépés szükséges a Földközi-tengeri emberkereskedő szervezetekkel szemben, mielőtt teljes ellenőrzés alá vennék a földközi-tengeri migrációs útvonalakat. 

Majdnem kétórás, négyszemközti megbeszélést tartott Giorgia Meloni Emmanuel Macron francia elnökkel egy brüsszeli szállodában csütörtök éjszaka, melyen többek között a migráció témáját is érintették.

(Kiemelt képünk illusztráció: Menekültek szállnak le az olasz parti őrség hajójáról, miután megérkeztek a calabriai Corigliano kikötőjébe 2015. augusztus 29-én. Fotó: ALFONSO DI VINCENZO/Controluce/AFP)