Ritka egyetértés az Egyesült Államok és Kína között

A két legszennyezőbb ország klímavédelmi kötelezettségvállalásban egyezett meg, erről közös nyilatkozatot adtak ki.

2021. április 18., 10:07

Szerző:

„Az Egyesült Államok és Kína elkötelezett amellett, hogy egymással és más országokkal együttműködjön a klímaváltozás kérdésében” – áll a közös nyilatkozatban. A két vezető ország egyetért abban, hogy fokozottabb klímavédelmi kötelezettségvállalásra van szükség még az ENSZ novemberben esedékes klímavédelmi konferenciája előtt – áll a közös nyilatkozatban. A dokumentumot John Kerry amerikai és Hszie Csen-hua kínai klímavédelmi megbízottak e héten Sanghajban folytatott megbeszélései nyomán tették közzé.   

A két ország megállapodott, hogy folytatják az egyeztetéseket a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről, az energiatárolásról, illetve a levegőbe jutó szén-dioxid megkötéséről. Peking és Washington egyben ígéretet tett arra, hogy a lehetőségekhez képest maximálisan támogatni fogja a fejlődő országokat abban, hogy átálljanak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra.

Az Egyesült Államok és Kína a világ két legnagyobb szénkibocsátója. A klímavédelmi párbeszéd megszakadt Donald Trump idén befejeződött amerikai elnöksége alatt, mert egyoldalúan kiléptette országát a párizsi klímaegyezményből azzal az indoklással, hogy a megállapodás tisztességtelenül bünteti az amerikai vállalkozásokat. Utódja, Joe Biden ugyanakkor visszavezette az Egyesült Államokat az egyezményhez, a jövő héten pedig kezdeményezésére klímacsúcs-videokonferenciát tartanak.

Hszi Csin-ping kínai elnök az ENSZ-közgyűlés tavaly szeptemberi ülésszakán bejelentette, hogy Kína 2030-tól jelentősen csökkenteni kívánja a szén-dioxid-kibocsátását, és azt tervezi, hogy 2060-ra eléri a karbonsemlegességet.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.