Restaurálták Liszt milánói zongoráját

Restaurálták Liszt Ferencnek a Scala milánói operaház múzeumában őrzött zongoráját. A hangszer helyreállításához a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma is hozzájárult.

2011. október 19., 19:38

A Scala Színházmúzeumában látható 1838-as hangszert a Steinway&Sons ajándékozta a zeneszerzőnek és most a neves hangszergyártó restaurálta – jelentette az olasz sajtó. A rossz állapotban levő, az évek során nem eredeti alkatrészekkel kiegészített zongora teljes helyreállításra szorult.

Liszt ezen a zongorán koncertezett a milánói operaházban 1837-38-ban, majd a hangszer unokájának, Daniela von Bülow-nak a Garda-tónál levő villájába került. A villában később Gabriele d'Annunzio olasz költő élt, a zongorát végül von Bülow a Scala múzeumának ajándékozta.


A Liszt születésének 200. évfordulója alkalmából végzett helyreállítást Lombardia tartomány, a Publitalia80, a Mediaset csoport reklámügynöksége finanszírozta a magyar Nemzeti Erőforrás Minisztériumának hozzájárulásával. A felújított zongora milánói bemutatásán Szőcs Géza kulturáért felelős államtitkár is jelen volt a Scala Akadémián, ahol Liszt-művekkel szólaltatták meg a hangszert.

Az olasz Liszt-szakértőnek tartott Michele Campanella a Zarándokévek zongoraciklus Petrarca-szonettjeit, az Akadémia tanítványai, Jihan Shin tenor és Antonella Poli zongoraművész a Ha az álom mély és a Te vagy dalt adta elő, Birtalan Zsolt pedig az Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak című Liszt-művet. A magyar zeneszerző egykori útja Milánóból Párizsba vezetett, ahol kritikusan nyilatkozott az olasz operaházról és főleg az olasz közönségről.

Nem a milánói az egyetlen, Olaszországban őrzött Liszt-zongora: a római Santa Maria del Rosario kolostor klauzúrában (külvilágtól elzárt részében) élő Domonkos-rendi nővéreinél is ott áll még az 1862-66 között itt alkotó magyar zeneszerző zongorája, ez azonban nem látogatható.

Forrás:

mult-kor.hu