Rengeteg vakcinát dobnak ki Amerikában

Többadagos kiszerelésük miatt.

2021. szeptember 23., 16:32

Szerző:

Legalább 15 millió vakcinát kellett kidobni az Egyesül Államokban március és augusztus között többi között az oltások több adagos kiszerelése miatt – írta az NBC

A vakcinapazarlás miatt felvetetődik a kérdés azzal kapcsolatban, hogy a jövőben is forgalmazzanak több adagos koronavírus elleni vakcinákat. A legtöbb oltást eddig egy adagos kiszerelésben, vagy előre töltött injekciókban szállították, de ez a megoldás lassította az oltást, ezért kellett átállni a több adagos kiszerelésre. A maximum 15 adagot tartalmazó Moderna-, 6 adagos Pfizer- és 5 adagos Janssen-fiola felgyorsítja a gyártást, viszont megnőtt a valószínűsége annak, hogy több vakcinát kell kidobni, mivel azt nem tudják időben beadni.

A WHO becslése a többadagos csomagolásból származó veszteség 10-15 százalék közti. Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a kárba veszett vakcinák mintegy egyharmada törött fecskendő vagy használatlanul maradt, betöltött injekció miatt történik.

Megoldást jelenthet, ha az oltásokat kisebb kiszerelésekben szállítják, viszont ez lassítja a gyártást, valamint tovább növeli az ampulla üvegek hiányát. Az NBC cikke emellett a felhalmozott vakcinák kérdését is feszegeti, miszerint az Egyesült Államokban több millió felesleges adagot tárolnak, amelyeket lejártuk előtt belföldön, vagy külföldön fel kell használni.

(Kiemelt képünk illusztráció: Tanárok oltást kapnak egy iskolában Daytonában, Ohio államban, 2021. február 10-én. Fotó: AFP | Megan Jelinger)