Rendkívüli tárgyalást tartanak az EU külügyminiszterei az izraeli-palesztin konfliktusról

Az izraelieknek és a palesztinoknak egyaránt joguk van biztonságban, szabadságban és demokráciában élni. Politikai és diplomáciai úton kell felszámolni a konfliktust kiváltó okokat – írta Josep Borell.

2021. május 16., 12:29

Szerző:

Rendkívüli ülésen vitatja meg az izraeli-palesztin konfliktus fejleményeit a Külügyi Tanács. A tárgyalást Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kezdeményezte. Az EU külügyminisztereit tömörítő testület kedden tartja a videokonferenciát.

„Tekintettel az Izrael és Palesztina között kiéleződött feszültségre és a civil áldozatok elfogadhatatlanul magas számára, rendkívüli videokonferenciára hívom össze az EU külügyminisztereit kedden. Megtárgyaljuk, hogy mi a legjobb módja annak, amivel az EU hozzá tud járulni az erőszak megszüntetéséhez" – írta Borrell.

A főképviselő szombat esti sajtóközleményében határozottan elítélte a dzsihadista Hamász támadásait a civilek lakta területek ellen. Hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megvédeni lakosságát, ám a támadásra adott válasznak arányosnak kell lennie.

„Az izraelieknek és a palesztinoknak egyaránt joguk van biztonságban, szabadságban és demokráciában élni. Politikai és diplomáciai úton kell felszámolni a konfliktust kiváltó okokat" – írta.

Borrell a héten az EU nevében megbeszéléseket folytatott Mahmud Abbász palesztin elnökkel, Gabi Askenázi izraeli külügyminiszterrel, valamint a legfontosabb regionális partnerekkel, Számeh Sukri egyiptomi, Ajmán Szafadi jordániai és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, a feszültségek csökkentéséért.

A konfliktus április közepén éleződött ki, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonukból. Ezután az izraeli rendőrök összecsaptak palesztin tüntetőkkel az Al-Aksza mecsetnél. A Hamász hétfőn kezdett rakétatámadásokba, és az izraeli ellentámadás sem váratott magára.

Azóta a Hamász több mint kétezer rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépei és tüzérsége pedig több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.

Az újabb konfliktusban eddig 10-en vesztették életüket, és 275-en sebesültek meg Izraelben. A gázai oldalon 145 halottat jelentettek az ottani egészségügyi hatóságok, akik közül 41-en gyermekek, 23-an pedig nők voltak.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.