Rendkívüli! Popasznánál áttört az orosz hadsereg

A lassan több mint egy hete tartó donbászi offenzíva eddigi sikertelensége után áttörést ér el az orosz hadsereg. 

2022. május 23., 13:07

Szerző:

tek eredménytelen hadakozása után a hétvégén az orosz erők egyértelmű sikert értek el a luhanszki front déli szakaszán: Popasznánál áttörték az ukrán védelmet, és elértek egészen Donyeck megye határáig, írja a 444.hu az Institute for the Study of War elemzése alapján. 

Az áttörés hatására reálissá vált Luhanszk megye teljes egészének elfoglalása. Az elemzés szerint a popasznai áttöréssel dél felől is körülzárhatják a legkeletibb, még ukrán kézen lévő várost, Sziverodonecket, amit észak és kelet felől is folyamatosan támadnak.

A keleti irányból indított rohamaikat ugyanakkor egyelőre sikerrel tartóztatták fel az ukrán erők Oszkolonivkánál, Purdivkánál és Szcsedriscsevénél. Északon az oroszoknak már sikerült elfoglalniuk (a luhanszki) Rubizsnyét, és Bahmutnál, de települést egyelőre nem szállták meg, tüzérséggel viszont blokkolni tudják az egyetlen főutat, ami még összeköti Sziverodonecket Ukrajna többi részével.

(Kiemelt képünk illusztráció: Ukrán katonák ágyúval lövik az ellenséges állásokat a frontvonaltól nem messze, a Donyeck térségében fekvő Novoluhanszke falu mellett. Fotó: MTI/EPA | Markijan Liszejko)