Rendet vágtak az irtózatos korrupcióban

A holdújévi razziák során több mint 6600 vasúti jegyüzért tartóztatott le a kínai rendőrség, az elkobzott mintegy 40 ezer vonatjegy értéke megközelítőleg 5 millió jüan (166 millió forint) volt - közölte a kínai Közbiztonsági Minisztérium.

2009. február 6., 13:30

A január 14-én indult kampány során az utazási szezonban elszaporodó visszaéléseket próbálták kiszűrni. A razziák során többek között 700 bandát is lebuktattak, amely hamis vonatjegyekkel kereskedtek.

A kínai holdújév idején az ázsiai országban több száz millió ember indul útnak, hogy évente egyszer rokonaival találkozva közösen ünnepelje a tavasz kezdetét.

A vasútvonalakon ebben az időszakban összesen 188 millió utasra számítanak, ami az előző évhez képest 8 százalékos növekedést jelent.

Kínában máskor is előfordul, hogy a jegyüzérek miatt bizonyos útvonalakra csak hetekkel korábban, vagy közvetítőkön keresztül lehet vonatjegyhez jutni. Az interneten terjesztett amatőr videofelvételek és blogbejegyzések szerint a jegypénztárakban szolgálatot teljesítő vasutasok a jegyüzérekkel együttműködve saját zsebre dolgoznak.

A negyvennapos ünnepi utazási csúcsforgalomban 2208 mentesítő szerelvényt állítottak forgalomba, ami 253-mal több az előző évinél, írta az MTI.