Rémálomba csöppentek az örökbefogadó szülők

A zambiai Ndolában a legfelsőbb bíróság csütörtökön felmentette a gyerekkereskedelem gyanújával hét hónappal ezelőtt őrizetbe vett horvát állampolgárokat – közölte Vedrana Simundza Nikolic, a horvát igazságügyi minisztérium államtitkára. A hírt a külügyminisztérium is megerősítette.

2023. június 1., 16:57

Szerző:

Az államtitkár szerint ha minden rendben megy, a horvát állampolgárok még a nap folyamán megérkezhetnek Horvátországba az örökbefogadott gyerekekkel együtt. 

Kevin Silwimba, a vádlottak zambiai ügyvédje a sajtónak úgy nyilatkozott: a bíróság azért mentette fel a horvát állampolgárokat, mert az ügyészség nem tudta bizonyítani az ellenük felhozott vádakat. 

A négy horvát pár a Kongói Demokratikus Köztársaságból szeretett volna gyermeket örökbe fogadni, ezért a szomszédos Zambiába utazott, ahol át is vették a négy színesbőrű gyermeket. A zambiai hatóságok azonban tavaly december 6-án feltartóztatták őket illegális gyerekkereskedelem gyanújával a ndolai nemzetközi repülőtéren, börtönbe kerültek, a gyerekeket pedig elvették tőlük. 

A horvát állampolgárok több mint egy hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban, majd óvadék ellenében szabadlábon védekezhettek a tárgyalásig. A ndolai bíróság február 8-án ejtette ellenük a vádakat, és 48 órát kaptak, hogy elhagyják az országot. 

Még aznap útnak indultak, de a zambiai hatóságok ismét őrizetbe vették őket. Még aznap visszakerültek ugyanabba a fogdába, ahol korábban voltak, de óvadék ellenében később megint szabadlábon védekezhettek. 

Az ügyészség azért kérte ismételt letartóztatásukat, mert állítólag bizonyítékot talált arra, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban kiállított örökbefogadási papírok hamisak voltak. Ezt azonban végül nem tudták bizonyítani. 

A horvát állampolgárok mindvégig ártatlannak vallották magukat. Elmondásuk szerint Horvátországban és Kongóban is beszerezték a hivatalos papírokat az örökbefogadáshoz. Kongó azonban nem írta alá a nemzetközi örökbefogadásról szóló hágai egyezményt, törvényei pedig tiltják, hogy külföldiek adoptáljanak kongói gyerekeket. A horvát állampolgárok vélhetően ezért utaztak Zambiába, ahol azonban ugyanolyan szigorúak a törvények, gyermekkereskedelemért 25-től 30 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható. 

A horvát sajtó mindvégig nagy figyelemmel kísérte az ügyet, a tárgyalásokra újságírók is kiutaztak. 

A 24sata című horvát napilap helyszíni tudósítása szerint mindenki sírt a tárgyalóteremben, amikor a bíró felolvasta a döntést. A nyolc horvát állampolgár a hét hónap alatt maga állta költségeit. A rossz körülmények miatt lefogytak, és egyikük maláriában is megbetegedett. A felmentő ítélet után nem akartak kamerák elé állni, kiutazott családtagjaik szerint attól félnek, hogy ismét letartóztathatják őket, amire egyszer már volt példa. 

„Hat hónap óta először a boldogságtól sírok, nem a rémülettől és a félelemtől, remélem, ez egy végleges döntés. Csak a múltban történtek miatt félünk a történet folytatásától” – mondta a lapnak az egyik felmentett horvát nő édesanyja, aki jelen volt a tárgyaláson. Hozzátette: csak akkor fog megkönnyebbülni, ha lánya az örökbefogadott gyermekével együtt felszáll a Horvátországba tartó repülőgépre.

(Kiemelt képünk illusztráció. HIV-pozitív zambiai gyermekek csoportja a lusakai Teréz anya központban szeptember 12-én. Fotó: ALEXANDER JOE / AFP.)

2023. szeptember 27., 19:59

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.