Rekordot döntött az új fertőzöttek száma Tokióban

Nagyon terjed a delta variáns.

2021. július 31., 16:16

Szerző:

A hatóságok szombati közlése szerint rekordot döntött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Tokióban. A kelet-ázsiai térségben Thaiföldön és Malajziában is brutálisan növekednek a járvánnyal kapcsolatos adatok. A japán fővárosban 4058 új fertőzött találtak. Az olimpia játékokról mindössze 21 esetet jelentettek az elmúlt 24 órában. A négyezer főt eddig sosem lépte át az új fertőzöttek száma Tokióban. A japán vezetés úgy döntött még pénteken, hogy a rendkívüli jogrendet meghosszabbítják augusztus végéig és további három prefektusra is kiterjesztik.

Malajziában és Thaiföldön is rekordot döntött az új fertőzöttek száma. Thaiföldön 18 912, Malajziában pedig 17 786 új esetet regisztráltak. A thaiföldi kormány közlése szerint az új esetek hatvan százalékát a delta variáns okozza. Az ország fővárosában Bangkokban ez az arány már nyolcvan százalékos. A thaiföldi orvostudományi hivatal főigazgatója szerint nincs arra bizonyíték, hogy halálosabb lenne a delta variáns, mint a többi. Azt azonban kijelentette, hogy sokkal gyorsabban terjed. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója azt mondta pénteki sajtótájékoztatóján, hogy a koronavírus fertőzések száma nyolcvan százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban. A főigazgató szerint fennáll annak a veszélye, hogy a vírus elleni küzdelem eredményei elvesznek és az országok egészségügyi rendszerei újra túlterheltek lesznek.

(Kiemelt kép: Tamayo Marukawa, a tokiói olimpia minisztere 2021. június 21-én. Fotó: Rodrigo Reyes Marin / POOL/AFP)