Rejtélyes járvány fertőz – hárman már meghaltak

A héten három ember halt meg Argentínában ismeretlen eredetű tüdőgyulladásban – közölték a helyi egészségügyi hatóságok. Hat másik fertőzöttje is van az újabb járványnak. 

2022. szeptember 2., 14:49

Szerző:

A helyi egészségügyi tisztviselők szerint a hat fertőzött rosszul van. A Covid, az influenza és a hantavírus a kizárható okok közé tartozik – írja az Independent. Az ismeretlen eredetű tüdőgyulladásban már hárman vesztették életüket: nem kizárt, hogy újabb járvány fenyeget.

Az Európai Járványügyi Központ járványügyi hírszerző csoportja a jelentések szerint figyelemmel kíséri az argentin helyzetet, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tudósai is nyomon követik. Luis Medina Ruiz, Tucumán tartomány közegészségügyi minisztere csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be egy 70 éves beteg haláláról és az egészségügyi intézmény három, tüneteket mutató alkalmazottjának azonosításáról.

Nagyon hasonlít a járvány kórokozója a Covidhoz és a hantavírushoz, de még nem tudták azonosítani

„Ami közös ezekben a betegekben és amit a röntgenfelvételek lelepleztek, az a súlyos légzőszervi állapot a COVID-hoz hasonló kétoldali tüdőgyulladással, de a Covidot kizártuk” – mondta Dr. Ruiz szerdán.

Az eddig fertőzöttnek talált kilenc ember közül nyolc a jelentések szerint egészségügyi dolgozó, egyikük pedig egy tucumáni magánklinikán kezelt intenzív osztályos beteg volt. Róla Dr. Ruiz elmondta, hogy kórházba került, epehólyagprobléma miatt kétszer is megműtötték. Augusztus 20-a körül fertőző tüdőbetegség lépett fel, amelynek időpontja egybeesik a többi beteg tüneteinek megjelenésével. 

Bár még nem tisztázott, hogy melyikük volt az első, jelenleg az intenzív osztályos beteget tekintik nulladik betegnek. 

A hatóságok szerint a rejtélyes betegség tüneteit először augusztus 18. és 22. között jelentették.

„Nagyon hasonlít a Covidhoz, a hantavírushoz; lehet vírus vagy baktérium” – mondta a tartományi egészségügyi rendszer járványügyi igazgatója, Dr. Rogelio Calli egy keddi sajtótájékoztatón.

Eddig a Covidra, a hantavírusra és a legionella egyes törzseire vonatkozó vizsgálatok negatív eredményt hoztak – közölte a minisztérium.

„Folytatjuk a vizsgálati protokollt a vértenyészetek, köpettenyészetek, vizelettenyészetek és az összes olyan vírus és baktérium esetében, amelyek a tartományban rendelkezésre állnak” –  mondták a hatóságok.

Az egészségügyi intézményt hét napra megelőző karantén alá helyezték, amíg a hatóságok vizsgálják a járvány eredetét.

„A legfontosabb, hogy ha valaki ezekben a napokban munkakapcsolatban állt ezekkel a betegekkel, és bármilyen tünetet mutat, jelentkezzen az ügyeletünkön, és jelentse” – tették hozzá.

„Ez a helyzet kiszámíthatatlan, elvileg több mint tizenegy nap telt el, minden beteg esetében más a betegség lefolyása, de azt ki kell várni, mivel ez egy olyan betegség, amelynek eredetét még mindig nem ismerjük, ezért is kiszámíthatatlan" - mondta Dr. Ruiz.

(Kiemelt fotónk illusztráció: Egészségügyi dolgozók házról házra járva vizsgálják az emberek esetleges fertőzöttségét a vesztegzár alá vont Buenos Aires-i Villa Azul negyedben. Fotó: MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.