Rakéták csapódtak be az Irak északkeleti részén fekvő Erbíl környékén

 Egy amerikai polgári alkalmazott meghalt, további öt megsebesült, akárcsak egy amerikai katona.

2021. február 16., 06:56

Szerző:

Rakéták csapódtak be hétfő este Irak északkeleti részén, a Kurdisztáni Autonóm Régió székvárosa, Erbíl repülőtere, valamint egy amerikai bázis környékén. Egy amerikai polgári alkalmazott meghalt, további öt megsebesült, akárcsak egy amerikai katona.

 A történtekről Wayne Marotto amerikai ezredes, a koalíciós erők szóvivője számolt be egy Twitter-üzenetben. További részletekkel nem szolgált.

Az al-Arabija pánarab tévécsatorna azt közölte, hogy legalább három rakéta csapódott be a területen. Helyi források arról írtak, hogy a robbanásokat követően biztonsági erőket vezényeltek Erbíl város központjába.

A régió belügyminisztériuma arról adott hírt, hogy több rakétacsapás érte Erbílt és külterületét, többen megsebesültek. Bővebb részletekkel ez a forrás sem szolgált.

Egy biztonsági forrás tudni vélte, hogy legalább öt rakéta csapódott be, míg az as-Sarkíja magán műsorszolgáltató szerint három rakétával vették célba a helyi légi kikötőt.

Két éve, 2019-ben egy amerikai katonákat is befogadó iraki támaszpontot ért rakétacsapás az északkeleti Kirkuknál, amelyben meghalt egy amerikai polgári alkalmazott.

Az incidenst követően, 2020 januárjában egy amerikai légi csapásban, az iraki főváros nemzetközi repülőterének közelében megölték az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységét vezető Kászim Szulejmánit.

Az eset nagy felháborodást váltott ki Iránban, illetve tovább mérgezte a kapcsolatokat Bagdad és Washington között.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI/EPA/Mohamed Szaber)