Rakétaincidens – reagált a lengyel hadsereg is

A lengyel légvédelem erős és hatékony, de minden rakétát ők sem tudnak lelőni, hiszen elsődleges feladatuk a stratégiai célpontok védelme, közölte a lengyel hadsereg a przewodówi incidenssel kapcsolatban. Azt is hozzátették, mindegy ki lőtte ki a két embert meggyilkoló rakétát, a felelősség Oroszországé.

2022. november 16., 12:26

Szerző:

Nincs olyan légvédelme egyik hadseregnek sem, amely egy egész ország minden pontját képes megvédeni. Ezt közölte a lengyel hadsereg, reagálva a lublini régióban, az ukrán határ mellett, Przewodów külterületén felrobbanó rakétára. Hozzátették, a rakétatámadásokat rendszerint célzottan hajtják végre, és a légvédelem is a röppályából kiszámított, stratégiai célpontok elleni pusztítás elhárítására jött létre.

Éppen ezért nagyon nehéz eltévedt rakétákat időben észrevenni és lelőni.

Minden falut és területet nem tudnak tehát megvédeni.

A november 15-én, a délutáni órákban becsapódó rakéta kilövésének körülményeit és eredetét a lengyel kormány még vizsgálja. Joe Biden amerikai elnök a Bali-i G20 találkozó mellett sürgősen összehívott G7-es, sürgős találkozó közben és után úgy fogalmazott, a rakéta „eltévedt ukrán légvédelmi rakéta” lehetett.

(Kiemelt kép: A  Łódźi 9. Területi Védelmi Zászlóalj hadgyakorlaton 2022. október 15-én. Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)