Rácz András: drasztikusan fogy az oroszok lőszerkészlete

Egy lapinterjúban Zelenszkij elnök tanácsadója árult el részleteket arról, hogy naponta hány lövést adnak le az orosz katonák a legfrissebb adatok alapján.

2023. augusztus 3., 11:58

Szerző:

Orbán Viktor azonnal letérdelne, ha Oroszország ezt követelné tőle – mondta Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a HVG-nek. A lap azt is írja, hogy az ukrán politikus szerint Orbán Viktor nem érti, mi történik a világban és különösen a most is zajló háborúban, ennek pedig az a következménye, hogy nyilatkozataival rombolja a közös európai értékeket.

Podoljak szerint Orbán semmiképpen sem tekinthető globális politikai szereplőnek, így nincs hatása a nemzetközi politikai folyamatokra – olvasható a cikkben.

Rácz András Oroszország szakértő szerint beszédesek azok a lőszerekre vonatkozó adatok is, amelyek a beszélgetés során elhangzottak. 

„Podoljak szerint az orosz tüzérség napi 10-20.000 lövést ad le. Ha ez igaz, az NAGYON jelentős csökkenés akárcsak a háború tavalyi időszakához képest, amikor az oroszok napi 60-70.000-eket lőttek, de volt, hogy 100.000 főlé mentek” 

– írta Rácz a közösségi média oldalán.

A szakértő szerint Podoljaknak az az érdeke, hogy minél több fegyvert kaphasson Ukrajna a háború folytatásához, ezért nem valószínű, hogy a valósnál gyengébbnek próbálná feltüntetni az orosz tüzérséget. „Ebből következően jó eséllyel nagyságrendileg igaz, amit mond” – fogalmaz a posztban.

Rácz András úgy véli, működik az ukrán stratégia a lőszerraktárak támadását illetően: „Ennek alapján igaznak tűnnek azok a sporadikus panaszok is, amik orosz frontalakulatoktól jutnak el a nyilvánosságig, hogy nem elég erős a tüzérségük.”

(Kiemelt kép: Orosz katona áll őrt a Kahovka Vízerőmű területén, 2022. május 22-én. Fotó: Olga MALTSEVA / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.