Putyin újabb ütése az ellenzékre: a terrorszervezetek tagjai nem lehetnek képviselők

Moszkva megtiltja a terror- és szélsőséges szervezetek tagjainak képviselővé választását. Az Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz kötődő szervezeteket pont mostanság minősítik szélsőségesnek. 

2021. május 18., 21:02

Szerző:

Elfogadta az orosz parlament alsóháza első olvasatban annak a törvénymódosításnak a tervezetét, amely megfosztaná a terror- és szélsőséges szervezetek tagjait vagy munkatársait attól a lehetőségtől, hogy a szövetségi törvényhozás tagjaivá válasszák őket.

A módosítás a státusuktól függően differenciáltan fosztaná meg passzív választójoguktól a szélsőségesnek és terroristának minősített szervezetek vezetőit, tagjait, és az ezen csoportok tevékenységében részt vevő egyéb személyeket. A tervezet kimondja, hogy az érintett szervezetek felszámolásáról vagy tevékenységük betiltásáról szóló bírósági határozat jogerőre emelkedésétől számított öt évig nem választhatók az Állami Duma (a szövetségi parlament alsóházának) képviselőjévé olyan személyek, akik szélsőséges vagy terrorista szervezet alapítói, vezető testületének tagjai vagy vezetői voltak. Az egyszerű tagok esetében az eltiltás időtartama három év.

A moszkvai ügyészség április végén kezdeményezte három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz kötődő szervezet szélsőségessé minősítését. Az indoklás szerint a Navalnij Törzsei mozgalom, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) és jogutódja, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványa (FZPG) a társadalmi és politikai helyzet destabilizálásának feltételeit szándékozik megteremteni, tevékenységének tényleges célja pedig „a feltételek megteremtése az alkotmányos rend alapjainak megváltoztatásához”, egyebek között a „színes forradalmak” forgatókönyvének alkalmazásával.

Oroszországban idén szeptember 19-re tűzték ki a következő parlamenti választásokat.

A jelenleg hatályos törvény azok számára tiltja meg a parlementi választáson jelöltként való részvételt, akiket az orosz büntető törvénykönyv alapján szélsőségesnek minősített bűncselekmény miatt ítéltek el, és a szavazás napjáig büntetésüket még nem töltötték le, vagy nem törölték. Súlyos és különösen súlyos bűncselekmény elkövetése esetén a tilalom a letöltés vagy a büntetés törlését követő 10, illetve 15 évig érvényes.

 

(Kiemelt kép: Navalnij portréját tartja a kezében egy tüntető Berlinben, 2021. április 21-én. Fotó: AFP | John Macdougall)