Közeledik Putyin gazdasági megtorlása

Vlagyimir Putyin gazdasági megtorlást készít elő a nyugati szankciókra válaszul, eddig diplomatákat utasított ki Oroszországból, de most azoknak a külföldi cégeknek tesz kereszt be, akik az ukrajnai inváziója miatt el akarják hagyni akarják az országot. Heteken belül döntés születhet a törvényjavaslatról. 

2022. május 26., 15:19

Szerző:

A törvény célja, hogyha bármelyik nyugati vállalat úgy döntene, hogy felfüggeszti tevékenységét vagy kivonul Oroszországból a háború miatt, akkor az orosz állam közbe léphet. Megnehezítheti az adott cég kivonulását ezzel súlyos anyagikárokat okozva. A törvényjavaslattal a helyi ipart és munkavállalókat biztosítaná be.

A törvény azokat a vállalatokat érintheti, amelyeknek legalább 25 százaléka külföldi tulajdonban van, méghozzá az ellenségesnek minősített országokéban. 

A kivonulás előtt a vállalatnak biztosítania kell:

  • a gazdasági stabilitást 
  • az orosz munkavállalók jogainak és érdekeltségeinek a védelmét.

Ha a parlament megszavazza a törvénymódosítást, amire jó esély van, akkor Moszkva egy úgymond külső adminisztrátort nevezhet ki a távozni kívánó cég fölé. A külsős irányítás akár 18 hónapig is tarthat, ezzel megnehezítve a cég kivonulását az országból. (Euronews)

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a Krím Oroszország általi annektálásának nyolcadik évfordulója alkalmából rendezett koncerten a moszkvai Luzsnyiki stadionban 2022. március 18-án. fotó:Mihail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP)