Ilyen szépeket rég mondtak már Orbánról

Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem orosz-, hanem nemzetbarát politikus, a többi kollégájuk az Európai Unióban az amerikai „nagy testvértől” függ – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki évértékelő sajtóértekezletén.

2023. december 14., 12:55

Szerző:

Putyin ezt egy olyan kérdésre válaszolva mondta, amely az Oroszország és a Nyugat közötti viszony helyreállításának esélyére vonatkozott. Úgy vélekedett, hogy az uniós országok jelentős mértékben elvesztették szuverenitásukat, és csaknem az összes európai politikus „a hős de Gaulle-ként lép fel, de gyakorlatilag a kollaboráns Pétainként viselkedik”. Robert Ficóról és Orbán Viktorról azt mondta, ők nem oroszbarát politikusok, ők nemzetbarátok, a saját nemzetük érdekeit védelmezik.

„De ilyen politikus nincs több, egyszerűen nincs, nem is tudom, hogy ez mivel áll összefüggésben, ez a nagy testvértől – az (Egyesült) Államoktól – való nagy függéssel áll kapcsolatban”

– mondta Putyin, aki kifejezte készségét a kapcsolatok helyreállítására Washingtonnal.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Fotó: Kreml Sajtóiroda/Anadolu/AFP)