Putyin nem felejtette el Kijevet, a kelet lerohanása után újra próbálkozna

„A végén ledaráljuk őket!” – mondta egy forrás a Meduza független orosz lapnak, miszerint a Kreml újabb támadást fontolgat Kijev ellen, és őszre győzelmet tervez Ukrajnában.

2022. május 28., 11:58

Szerző:

Annak ellenére, hogy a háború kezdetén nem sikerült elfoglalni Kijevet, a Kreml állítólag egy második támadást fontolgat az ukrán főváros ellen, mivel az orosz csapatok a jelek szerint az egész Donbasz régió elfoglalásának küszöbén állnak. A Meduza forrásai szerint a keleti előrenyomulás és az a magabiztosság, hogy Moszkva képes megnyerni a Kijev és nyugati szövetségesei elleni kimerítő háborút, újjáélesztette a reményt a Kremlben, hogy még az év vége előtt teljes körű győzelmet kiáltson ki Ukrajnában.

A győztesnek nyilvánításhoz szükséges minimum a Donbász régió teljes elfoglalása, amit az orosz csapatok már majdnem teljesítettek. A legfrissebb becslések szerint az ukrán kormány a luhanszki régiónak mindössze öt százalékát, a donyecki régiónak pedig kevesebb mint a felét tartja továbbra is ellenőrzése alatt.

A Putyinnak továbbra is Kijev elfoglalása a célja, a Meduza forrásai nem tudták megmondani, hogy a védelmi minisztérium katonai vezetői hogyan értékelik a Kijev elleni újabb támadás kilátásait. Amint azonban a Meduza korábban beszámolt róla, Oroszország katonai vezetői a jelek szerint beletörődtek abba, hogy Ukrajna fővárosát nem lehet „kevés vérontással elfoglalni”, ami azt jelenti, hogy egy esetleges második offenzívához több csapatra lenne szükség.

(Kiemelt képünk: Egy rendőr áll őrt egy gránát maradványai mellett Kijevben 2022. február 24-én. Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)