Putyin nem áll meg Ukrajnánál – a világűr meghódítását tervezi

Az új, saját űrállomás Oroszország előőrse lesz az űrben – jelentette Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, az űrhajózás napja alkalmából a Kremlben megtartott ünnepségen.

2023. április 12., 21:52

Szerző:

„Szuverén űrrendszereket és egy újgenerációs komponensbázist kell létrehoznunk, meg kell terveznünk az orosz orbitális állomást, amely hazánk előőrsévé válik, és az űr tanulmányozását és felfedezését szolgálja” – mondta Putyin.

Méltatta, hogy a közelmúlt történetében először hajtottak végre száz egymást követő balesetmentes űrindítást, ami szerinte jó mutatója az orosz űripar magabiztos talpra állásának. Egyúttal sürgette, hogy Oroszország kezdje meg futószalagon gyártani a különböző feladatokra szánt saját műholdakat.

Az orosz űrhajózás feladataként nevezte meg a bolygóközi küldetéseket, amelyeket, mint mondta, a holdprogram újraindításával kell elkezdeni.

Elismerően szólt az ünnepség keretében bemutatott  a világűrben forgatott – Vizov (Kihívás) című filmről.

„Mi vagyunk az elsők, akik egy egészestés játékfilmet forgattunk egy űrhajó fedélzetén. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett a film elkészítésében. Ez egy egyedülálló esemény a világ filmművészete számára” – mondta az elnök.

Röviddel az ünnepség előtt Putyin találkozott Jurij Boriszovval, az állami űrügynökség, a Roszkozmosz vezetőjével. A megbeszélésen egyebek között elmondta, hogy az orosz kormány idén 251 milliárd rubelt tervez az ágazatra fordítani, szemben a 2022-es 224 milliárd rubellel. (A rubel jelenleg mintegy 4,13 forintot ér.)

Szerdán emlékeztek meg az első ember, Jurij Gagarin szovjet-orosz űrhajós űrutazásának 62. évfordulójáról.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz űrhajózás napján beszédet mond a moszkvai Kremlben 2023. április 12-én, az emberi űrrepülések nemzetközi napján. Fotó:Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP)