Putyin: nem akarunk afgán terroristákat Oroszországban

Nem akarja beengedni az országba a menedékkérőket. 

2021. augusztus 22., 17:43

Szerző:

Vladimir Putyin orosz elnök a kormánypárt képviselőivel tartott találkozóján kijelentette, hogy nem szabad afgán menekülteket beengedni Oroszországba. Az elnök szerint ugyanis azok potenciális szélsőségesek, terroristák lehetnek. Az orosz külügyminiszter a megbeszélésen hozzátette, hogy a talibán egyelőre tartja magát az ígéreteihez. 

Vladimir Putyin a találkozón azt is elmondta, hogy azért nem akar szélsőségeseket beengedni Oroszországba, mert nem szeretné vissza a 90-es évek állapotait. Utalva arra, hogy a Kaukázus északi területein komoly harci cselekmények voltak egészen a kétezres évek közepéig. Az orosz elnök azt szeretné elérni, hogy Afganisztánban stabilizálódjon a helyzet, ezzel megakadályozva a menekültek kiáradását az országból.

Oroszország vezetője a megbeszélésen Szíriát is felemlegetve azt mondta: „miért foglalkozunk Szíriával? Éppen azért, hogy az az ország ne váljon Afganisztánhoz hasonlóvá, és ne legyen a terrorizmus bölcsője”. Putyin elutasította azt az elképzelést is, hogy a közép-ázsiai országokba telepítsék át a menekülteket a vízum elbírálás idejére. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „mindez azt jelentené, hogy vízum nélkül mehetnek ezekbe az országokba, a mi szomszédainkhoz, miközben a Nyugat nem akarja őket befogadni vízumok nélkül? Miért kell ilyen megalázó módon megoldani a problémát?”

Putyin a találkozón elítélte az USA-t, mert titokban megbeszéléseket folytatott az Afganisztánnal  szomszédos országokkal arról, hogy az amerikai kormánynak dolgozó afgánokat fogadják be. Ebben az esetben az orosz elnök a vízummentes utazási rendet kifogásolta. 

(Kiemelt kép: Az orosz elnöki sajtószolgálat képén Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hadgyakorlat manővereit nézi meg egy fekete-tengeri üdülőhely, Anapa közelében 2013. március 29-én. Fotó:Mihail Klimentyev/MTI)

  

 

2024. április 14., 07:54

A légvédelem ellenrakétái elfogták az Izraelre kilőtt több tucat iráni ballisztikus rakétát - jelentette az izraeli 12-es televízió magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva.