Putyin negyven újabb rakétával bővíti nukleáris arzenálját

Oroszország negyven interkontinentális ballisztikus rakétával bővíti nukleáris arzenálját 2015-ben – jelentette be Vlagyimir Putyin.

2015. június 16., 17:55

Az orosz elnök szerint a hadrendbe állítandó fegyverek ellen még a legfejlettebb rakétaelhárító rendszerek is hatástalanok.

Putyin bejelentésére azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok jelezte, megnöveli katonai jelenlétét a kelet-európai NATO-tagállamokban. (Washingtonban hamarosan döntés születhet nehézfegyverek Lengyelországba telepítéséről.)

A nyugati szövetségesek azzal vádolják Moszkvát, hogy nehézfegyverekkel – harckocsikkal és rakétákkal – támogatta a szakadárokat Ukrajnában. Oroszország mindezt tagadja, és ragaszkodik hozzá, hogy „önkéntesek” harcolnak Ukrajnában.

Orosz tisztviselők már korábban is jelezték, hogy Moszkva nem fogja szó nélkül hagyni, ha az Egyesült Államok nehézfegyvereket telepít Kelet-Európába, különösen a balti államokba.

A jelek szerint újabb fegyverkezési verseny érlelődik.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.