Putyin elkezdte kizsákmányolni Mariupolt

A város oroszországi elfoglalása óta először futott be egy hajó az ukrajnai Mariupol kikötőjébe, hogy fémet rakodjon fel és szállítson Oroszországba, amit Kijev fosztogatásnak minősített. 

2022. május 28., 14:54

Szerző:

A kikötő szóvivője a TASZSZ-nak elmondta, hogy a hajó 2700 tonna fémet fog berakodni, mielőtt hétfőn 160 kilométerre keletre, az oroszországi Rosztov-na-Don városába utazik – írta a Reuters. A szóvivő nem közölte, hogy a szállított fémet hol állították elő.

„Folytatódik a fosztogatás Ukrajna ideiglenesen megszállt területein. Az ukrán gabona ellopását követően a megszállók Mariupolból fémtermékek ellopásához folyamodtak”

– írta a Telegramon Ljudmjla Deniszova ukrán emberjogi biztos. 

Ukrajna legnagyobb acélgyártója, a Metinvest pénteken közölte, hogy aggódik amiatt, hogy Oroszország több Mariupolban rekedt hajót arra használhat, hogy „ellopja és csempéssze a csoport tulajdonában lévő kohászati termékeket”, ezért Oroszországot kalózkodással vádolta.

Oroszország a múlt héten vette át Mariupol teljes ellenőrzését, amikor több mint 2400 ukrán harcos megadta magát az ostromlott Azovstal acélműnél az Azovi-tengeren. 

(Kiemelt képünk: Mariupol, 2022. május 3. Videófelvételről készített képen fekete füst száll a magasba a mariupoli Azovsztal erőműnél 2022. május 3-án. Fotó: MTI/AP)

 

Tegnap 18:46

Elfogadta csütörtöki rendkívüli ülésén a román kormány a pedagógusoknak havi 1000 lej (75 ezer forint), a tanügyi kisegítő személyzetnek pedig 400 lej bruttó béremelést bevezető sürgősségi kormányrendeletet, a román vezetők szerint ezzel a pedagógusok minden követelése teljesült, véget kell vetniük a május 22-e óta tartó általános sztrájknak.

A zambiai Ndolában a legfelsőbb bíróság csütörtökön felmentette a gyerekkereskedelem gyanújával hét hónappal ezelőtt őrizetbe vett horvát állampolgárokat – közölte Vedrana Simundza Nikolic, a horvát igazságügyi minisztérium államtitkára. A hírt a külügyminisztérium is megerősítette.

Megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, ezért átmenetileg szünetelnek a harcok – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka csütörtökön az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában.

2023. június 1., 16:01

További támogatásukról biztosították Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozójának megnyitásakor felszólaló állam- és kormányfők. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-csatlakozás egyértelmű támogatására kérte a résztvevőket.