Putyin elkezdte kizsákmányolni Mariupolt

A város oroszországi elfoglalása óta először futott be egy hajó az ukrajnai Mariupol kikötőjébe, hogy fémet rakodjon fel és szállítson Oroszországba, amit Kijev fosztogatásnak minősített. 

2022. május 28., 14:54

Szerző:

A kikötő szóvivője a TASZSZ-nak elmondta, hogy a hajó 2700 tonna fémet fog berakodni, mielőtt hétfőn 160 kilométerre keletre, az oroszországi Rosztov-na-Don városába utazik – írta a Reuters. A szóvivő nem közölte, hogy a szállított fémet hol állították elő.

„Folytatódik a fosztogatás Ukrajna ideiglenesen megszállt területein. Az ukrán gabona ellopását követően a megszállók Mariupolból fémtermékek ellopásához folyamodtak”

– írta a Telegramon Ljudmjla Deniszova ukrán emberjogi biztos. 

Ukrajna legnagyobb acélgyártója, a Metinvest pénteken közölte, hogy aggódik amiatt, hogy Oroszország több Mariupolban rekedt hajót arra használhat, hogy „ellopja és csempéssze a csoport tulajdonában lévő kohászati termékeket”, ezért Oroszországot kalózkodással vádolta.

Oroszország a múlt héten vette át Mariupol teljes ellenőrzését, amikor több mint 2400 ukrán harcos megadta magát az ostromlott Azovstal acélműnél az Azovi-tengeren. 

(Kiemelt képünk: Mariupol, 2022. május 3. Videófelvételről készített képen fekete füst száll a magasba a mariupoli Azovsztal erőműnél 2022. május 3-án. Fotó: MTI/AP)