Putyin is benne lehetett az Izrael elleni támadásban?

Egy amerikai nyugalmazott tiszt arról ír a The Hill című lapban, hogy a palesztin-iraeli háború kitörésében az orosz részvételre vonatkozó bizonyítékok közvetettek, de jelen vannak. A Kreml szerdán azt közölte, hogy Oroszország „megőrzi pozícióját olyan országként, amely képes részt venni a szanálási folyamatokban”.

2023. október 13., 14:07

Szerző:

„Putyin hasznot húzott abból, hogy a Hamaszt a terror szítására és az izraeli válasz kiváltására fordította, hogy elvonja az amerikai kormány figyelmét Ukrajna támogatásáról, és Iránt használta fel a cél elérése érdekében. Oroszország kapcsolata Iránnal – a Hamász fő támogatójával – aljasabb viszonyra utal”– írja Jonathan Sweet, az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese a The Hill című lapban. 

„Csak egy igazi győztes volt múlt szombaton, amikor Izraelben kitört a háború: Vlagyimir Putyin orosz elnök.Putyin szövetségesének, Iránnak a működése új frontot nyitott Gázában a Nyugat elleni háborújában” 

– írja a hírszerző. A cikk írója azzal magyarázza feltételézést, hogy Putyin új világot akar építeni, és hogy Oroszország viszályt, erőszakot és megosztottságot szított a Száhel-övezetben, a Fekete-tenger térségében, a Közel-Keleten, a Balkánon és a balti államokban. Mindezt tette úgy, hogy dezinformációt terjesztett, és a kormányok megdöntésére finanszírozott és képzett ki felkelőket, zsoldosok a Wagner-csoport segítségével. A cikk írója állítja: A Kreml burkolt tevékenysége a Hamász terrorcsoport, az Al-Aksza hadművelet fedőnevű, Izrael elleni meglepetésszerű támadásban ismét felszínre került. 

A The Moscow Time azt írja, hogy Putyin aggodalmát fejezi ki az izraeli-gázai halottak számának katasztrofális növekedése miatt. Az orosz elnök kedden aggodalmának adott hangot az elhunyt civilek számának katasztrofális növekedése miatt, amióta a hétvégén kitört a harc Izrael és a Hamász terrorista csoport között.

A Kreml közleménye szerint a török ​​kollégájával, Recep Tayyip Erdoğannal folytatott telefonbeszélgetés során „a hangsúlyt az izraeli-palesztin konfliktusövezetben élesen romló helyzetre helyezték”. „Mély aggodalmat fejeztek ki az erőszak folyamatos eszkalációja és a polgári áldozatok számának katasztrofális növekedése miatt” – tette hozzá. 

Putyin és Erdogan beszélgetésük során megismételték, hogy „azonnali tűzszünetre”, valamint „a tárgyalási folyamat újrakezdésére” van szükség.

A török ​​elnökség pedig kijelentette, hogy a két vezető megvitatta „az izraeli-palesztin konfliktus riasztó fejleményeit és az eszkaláció elkerülése érdekében meghozandó intézkedéseket”.  A Kreml szerdán azt közölte, hogy Oroszország „megőrzi pozícióját olyan országként, amely képes részt venni a szanálási folyamatokban”. Putyin „szükségesnek” nevezte a palesztin állam létrehozását az évtizedes konfliktus megoldásához, és azzal érvelt, hogy az Izrael és a Hamász közötti új háború az Egyesült Államok közel-keleti politikájának „kudarcát” mutatja.

(Kiemelt képünkön: Vladimir Putyin, Oroszország elnöke. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)