Az éjszaka 750 gázai célpontra mért légicsapást Izrael

Az Izraeli Védelmi Erők azt állítják, hogy az éjszaka folyamán mintegy 750, a Hamászhoz és más terrorcsoportokhoz tartozó célpont ellen hajtott végre légicsapást a Gázai övezetben. A Hamasz azt állítja, hogy 150 rakétát lőttek ki Askelonra.

2023. október 13., 11:33

Szerző:

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állítja, a célpontok között volt 12 többszintes torony is, amelyekben az IDF szerint a Hamász eszközei vannak – írja a Times of Israel. A további célpontok közé tartoznak alagutak, katonai épületek, katonai parancsnoki központként használt magas rangú tagok lakóhelyei, fegyverraktárak és kommunikációs helyiségek – közölte az IDF.

„Az IDF felszólítja Gáza város összes lakosát, hogy evakuálják otthonaikat, védelmük érdekében költözzenek délre, és telepedjenek le a Gáza folyótól délre eső területen” – áll az IDF közleményében. Az egészségügyi minisztérium szerint a szombati támadásban és az azt követő harcokban 394 megsérült továbbra is kórházban van. Közülük 99-en súlyos, 193-nak közepesen, 102-en pedig könnyebben sérültek. Szombat óta közel 3400 embert ápolnak a kórházakban.

Hamász: izraeli légicsapások végeztek a túszokkal

A Hamász terrorszervezet azt állítja, hogy a Gázai övezetben tartott 13 túszt az elmúlt nap folyamán öltek meg izraeli légicsapások. A terrorcsoport közleménye szerint a 13 túsz között külföldiek is vannak. A múlt hétvégén Izrael déli részén végrehajtott gyilkos merénylet során palesztin terroristák vélhetően mintegy 200 embert vittek a Gázai övezetbe, ahol túszként tartják őket. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy eddig 97, a terrorcsoport által túszul ejtett izraeli családját értesítette, hogy szeretteiket fogva tartják.

A The Jerusalem Post azt írja, hogy Tel Avivban és Jeruzsálemben üresek az utcák és a szupermarketek polcai, az iskolák zárva vannak az emberek elmenkülnek vagy óvóhelyekre húzódnak. 

(Kiemelt képünkön: Az izraeli hadsereg egyik katonája a Gázai övezet határán Dél-Izraelben. Fotó: JACK GUEZ / AFP)