Putyin vélhetően nem megy el a G20-as csúcsra

Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan nem vesz részt a G20-csoport jövőhét elején esedékes csúcstalálkozóján – közölte az indonéz elnöki hivatal egyik alkalmazottja kedden.

2022. november 8., 14:54

Szerző:

Jóllehet „nagy a valószínűsége”, hogy Putyin nem vesz részt a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20-csoport idei csúcstalálkozóján, „ez még nem jelenti azt, hogy Oroszország nem képviselteti magát” – közölte Siti Ruhaini Dzuhayatin.

Joko Widodo indonéz elnök meghívta Putyint a november 15-én és 16-án esedékes találkozóra, melyet Putyin, Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó júniusi közlése szerint el is fogadott. A részvétel pontosítására a Kreml részéről azonban egyelőre nem került sor.

Az indonéz elnök keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy eddig 17 állam vezetőjéről tudják biztosan, hogy részt vesz majd a Balin tartandó találkozón. Widodo szerint ez igen jó arány, hiszen – mint azt újságíróknak elmondta – a húszból általában 17-18 állam vezetője szokott személyesen megjelenni, „ám mivel nem szokványos időket élünk, nagyszerű lenne”, ha ezúttal is ennyi vezető venne részt a találkozón.

Több ország, köztük elsősorban a találkozóra meghívott Ukrajna vezetése is nemtetszését fejezte ki az orosz elnök részvételét illetően. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten leszögezte, hogy abban esetben, ha Putyin jelen lesz a találkozón, Ukrajna lemond a részvételről. Korábban nem csak Zelenszkij, de több nyugati ország is Oroszország kizárását követelte a G20-csoportból.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin, a Nemzeti Összetartozás Napján, Moszkvában. Fotó: Jevgenyij BJATOV / Szputnyik / AFP)

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.