Napóleon komplexusosonak nevezték Putyint, felhúzta magát az orosz külügy

Oroszország bekérette a brit nagykövetet a Putyint sértő nyilatkozatok miatt.

2022. június 30., 20:35

Szerző:

Bekérették csütörtökön a brit nagykövetet a moszkvai külügyminisztériumba a londoni vezetés Oroszországot és Vlagyimir Putyin elnököt sértő nyilatkozatai miatt – közölte az orosz diplomáciai tárca.

A minisztérium beszámolója szerint jegyzékben tiltakoztak Deborah Bronnert nagykövetnél a brit kormány „arcátlan kijelentései” miatt, amelyekkel „megsértették Oroszországot, Oroszország vezetőjét és hatóságai képviselőit, valamint az orosz népet”. „Egy kulturált közegben az ilyen kijelentésekért illik bocsánatot kérni” – ismertette a tárca. 

A TASZSZ orosz hírügynökség ezzel összefüggésben felidézte Ben Wallace brit védelmi miniszter LBC rádiónak adott szerdai nyilatkozatát. Ben Wallace szerint 

„Vlagyimir Putyin kisember-szindrómában szenved, másképpen Napóleon komplexusos ami az orosz elnök önmagáról és a világról alkotott nézetében nyilvánul meg”.

Napóleon komplexusnak azt a tünetegyüttest nevezzük, amely a közvélekedés szerint alacsony emberekre jellemző ám egyre inkább alkalmazzák olyanokra is, akiknek valamiféle kisebbrendűségi érzéssel küzdenek, és állandóan túlkompenzálnak az élet egyéb területein, azaz ott próbálnak meg sokkal jobban érvényesülni, hogy eltereljék mások figyelmét az őket oly nagyon zavaró hibájukról. A Napóleon komplexus a francia uralkodóról kapta a nevét az alapján a feltételezés alapján, hogy a francia hadvezér és császár alacsony termetét akarta hatalommal, hódítással és sikeres háborúkkal feledtetni – írja erről a Webbeteg, hozzátéve, hogy Napóleon kis termete valójában egy mítosz. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arcátlannak nevezte az elmondottakat, hozzátéve, hogy viselkedésével a miniszter „árnyékot vet Nagy-Britanniára”. 

A minisztérium felhívta Bronnert figyelmét arra is, hogy Oroszország elfogadhatatlannak tartja a Nagy-Britannia által terjesztett hamis információkat, miszerint Moszkva atomfegyverek bevetésével fenyegetőzik.

(Kiemelt képünk: Egy takarító áll egy Bonaparte Napóleon francia hadvezért és császárt ábrázoló reklámplakát alatt, amely a Chanta gyárban lóg a Kijev melletti Novi Petrivtsi faluban 2022. május 25-én. Szergej Szupinszkij / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.