Putyin elmagyarázta mire törekszik

Oroszország döntései a globális energiapiacok stabilitásának megteremtését célozzák, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő, amikor kedden fogadta Mohammed bin Zajed Al Nahjant, az Egyesült Arab Emírségek elnökét.

2022. október 11., 18:38

Szerző:

 Putyin szerint Oroszország döntései nem arra irányulnak, hogy bárkinek is problémát okozzanak. Intézkedéseink célja a globális energiapiacok stabilitásának megteremtése – hangoztatta az orosz elnök.

Mint mondta, Oroszország annak érdekében cselekszik, hogy a világpiaci beszállítók "nyugodtak és magabiztosak" legyenek. Azt is mondta, hogy hazája és az emírségek közötti fél évszázados, folyamatosan fejlődő kapcsolat fontos tényező a közel-keleti térség és a világ stabilitásának fenntartásában.

Méltatta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom növekedése tavaly 65, idén pedig 17 százalékos volt. Az OPEC+ együttműködés részvevői - köztük Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek - szeptember elején abban állapodtak meg, hogy visszatérnek az olajkitermelés augusztusi paramétereihez. Októberben úgy döntöttek, hogy napi 100 ezer hordóval csökkentik a kitermelést, kiváltva az Egyesült Államok bírálatát.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videokapcsolaton keresztül részt vesz a Marsall Rokosszovszkij komphajó zászlófelvonási ünnepségén a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo állami rezidencián 2022. március 4-én. Fotó: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP)