Putyin-ellenes partizánok lövöldöztek négy mérföldre az ukrán határtól

Két héten belül ez a második partizán támadás Oroszországon belül.

2023. június 2., 14:05

Szerző:

Orosz Putyin-ellenes partizánok rajtaütést hajtottak végre az ukrán határ közelében, Szebekino városában, Belgorod tartományban. Kevesebb mint két héten belül ez a második partizán támadás Oroszországon belül – írja a theguardian. A partizánok egy helyi orosz közigazgatási épületet lőttek, és a helyi Telegram csatornán felvételek jelentek meg egy nagy háztömbről, aminek a teteje kigyulladt. Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület orosz kormányzója elmondta, hogy 12 orosz megsebesült a harcokban, míg 29 épület, köztük egy óvoda, megrongálódott a szerda óta tartó „számos tüzérségi lövés" során.

Az orosz önkéntes partizán alakulat, amelyet egy neves nacionalista vezet, azt mondta, hogy az orosz erőknek megengedte, hogy visszavonuljanak a közigazgatási épülethez, mielőtt Grad rakétákkal célba vették volna. A csoport szóvivője hozzátette: „Hamarosan célbavesszük Szebenkino külvárosát".

A partizán támadás arra reflektálhatott, hogy órákkal korábban Oroszország kora reggel gyorsított rakétatámadást intézett Kijev ellen, amelyben az ukrán hatóságok szerint hárman meghaltak, köztük egy kilencéves kislány, és 11-en megsebesültek. Csütörtökön számos posztszovjet országban a gyermekek világnapja van és Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök főtanácsadója közzétett egy képet, amelyen a halott gyermek nagyapja a kisgyermek fóliával borított holtteste mellett ül. 

A legsúlyosabban érintett terület Kijev keleti, Desnianskyi kerülete volt, ahol a törmelékek egy gyermekkórházra és egy lakóházra zuhantak, továbbá két iskolát és egy rendőrőrsöt is megrongáltak.

A kijevi televíziónak nyilatkozó, kétségbeesett férfi elmondta, hogy felesége a csütörtöki támadás egyik áldozata volt. Elmondása szerint a nő egy helyi óvóhelyre menekült, miután megszólalt a légvédelmi sziréna. Az óvóhely azonban zárva volt, és az asszonyt a szabadban érte a becsapódó fémhullás egy elfogott rakétából.

A tisztviselők azt mondták, hogy a rendőrség nyomoz, míg a Desnianskyi kerület vezetője azt mondta, hogy egy őr kinyitotta az óvóhely központi bejáratát, de néhány ember nem tudott bejutni, valószínűleg azért, mert kevés idő volt a reagálásra.

Miután a kelet-donbászi Bakhmut egy évig tartó harc után elesett, az ellentámadások célpontjává vált. Május vége óta fokozódtak az orosz partizántámadások, beleértve egy Moszkva elleni dróntámadást is. Egyes információk szerint lőszerek, készletek, valamint a közelharcra és a gyors gyalogsági manőverekre kiképzett csapatok közel állnak ahhoz, hogy  gyűjtőpontokon elhelyezzék őket és heteken belül elinduljon az ellentámadás. Állítólag Oroszország 1000 kilométeres fronton erős védelmi állásokkal rendelkezik, de a hadseregének nincs valós ellenállása. A lap úgy tudja, hogy bizonyos jelek arra is utalnak, hogy az ukrajnai műveletek pszichológiai hatása zavaróan hat az orosz politikai és katonai kapcsolatokra. 

Az orosz tisztviselő azt mondta: „Nem számítunk arra, hogy Ukrajna átrohan az Azovi-tengerig, és több száz kilométernyi területet foglal el". Az offenzíva elsődleges célja az, hogy „időt nyerjen és aggodalmat keltsen Oroszországban". Gladkov azt is elmondta, hogy aknavetőtűz irányult egy határ menti falura a Belgorodtól mintegy 55 kilométerre nyugatra fekvő Grayvoron közelében. Ez volt a helyszíne egy korábbi, májusi támadásnak, ahol partizáncsoportok rövid időre azt állították, hogy lerohantak egy határállomást, és megöltek egy őrt. Gladkov hozzátette, hogy Belgorod városában felrobbant egy drón, amely az úttesten landolt, és két embert megsebesített.

A Kreml közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről, a védelmi minisztérium pedig hozzátette, hogy három határon átnyúló támadást vertek vissza Szebenkó közelében, és azzal vádolta Ukrajnát, hogy „terrorista alakulatokat" használ az orosz területek támadására.

(Kiemelt képünk a korábbi partizán támadás helyszíne Belgorodban. Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)