Merényletet kíséreltek meg Putyin ellen

Kiszivárgott amerikai hírszerzési jelentés szerint Putyin újra egészséges, miután áprilisban előrehaladott rákos megbetegedéssel kezelték, viszont feltehetőleg Parkinson-kórban szenved, az orosz elnök elkülönülését és paranoid állapotát pedig tovább tetézheti, hogy márciusban merényletet kíséreltek meg ellene.

2022. június 2., 18:15

Szerző:

Vlagyimir Putyin egészségi állapota a Biden-kormányzaton belül is nagy port kavar, miután a hírszerzés május végén elkészítette negyedik átfogó értékelését. Az amerikai jelentés szerint Putyin a jelek szerint újra felgyógyult, miután áprilisban előrehaladott rákos megbetegedéssel kezelték – mondta a Newsweeknek három amerikai hírszerzési vezető, akik olvasták a jelentést, amelyben azt is megerősítik, hogy márciusban merényletet kíséreltek meg Putyin ellen.

Három különböző hírszerző ügynökség magas rangú tisztviselői attól tartanak, hogy Putyin egyre paranoiásabb a hatalomban maradását illetően, ami kiszámíthatatlanná teszi az orosz Ukrajna-politikát, ugyanakkor ez egyre kevésbé teszi valószínűvé egy nukleáris világháború kitörését.

Mindhárom tisztviselő arra figyelmeztet, hogy az orosz vezető elszigeteltsége megnehezíti az amerikai hírszerzés számára Putyin állapotának és egészségi állapotának pontos felmérését, egyúttal növelve a spekulációk mértékét is. A Newsweek cikke szerint, egyesek arra következtettek, hogy Putyin Parkinson-kórban szenved, viszont ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter múlt héten visszautasította, azzal érvelve, hogy „épeszű ember nem fedezheti fel betegségek jeleit Putyinon”.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz az ENSZ főtitkárával folytatott megbeszélésen a moszkvai Kremlben 2022. április 26-án. Fotó: Vlagyimir ASTAPKOVICS / SPUTNIK / AFP)