Félmillió amerikai halt meg, így lépett a Met

Nem tüntetik fel többé a az opiátválságot előidéző cég tulajdonosainak nevét a támogatók között. 

2021. december 10., 11:05

Szerző:

Eltávolította a Sackler nevet kiállítási tereiből a New York-i Metropolitan Múzeum (Met). A Sackler-család többségi tulajdonában lévő Purdue Pharma gyártotta az OxyContin nevű, opiáttartalmú, függőséget okozó, erős fájdalomcsillapítót, mely hozzájárult az Egyesült Államok úgynevezett ópiátválságához.

A Met 2019-ben bejelentette, hogy nem fogad el több ajándékot és adományt a családtól. A múzeumban hét kiállítási tér viseli a Sackler nevet – írja a BBC.com.

A Met és a család közös közleményben jelentette be a név eltávolítását, mint írták, ez közös megegyezés eredménye annak érdekében, hogy az intézmény tovább folytathassa fő küldetését.

"Családjaink mindig is jelentősen támogatták a Metet és úgy véljük, ez a múzeum és az általa szolgált fontos misszió érdeke" – közölték Mortimer Sackler és Raymond Sackler leszármazottai.

"A legelső adományt csaknem 50 évvel ezelőtt tette a család, most pedig átadjuk a stafétabotot másoknak, akik a múzeumot támogatni szeretnék" – fogalmaztak.

Világszerte számos nagy jelentőségű múzeum hozott hasonló döntést a családdal kapcsolatban, például a londoni Tate Museum és a National Portrait Gallery, valamint a párizsi Louvre.

A Purdue gyógyszergyárat több mint nyolcmilliárd dollárra (2590 ezer milliárd forint) büntették az opiátválságban játszott szerepéért. A gyártó eltitkolta az OxyContin kártékony mellékhatásait, az orvosok pedig indokolatlan esetekben is felírták e gyógyszert. A vállalattal szemben csődeljárás indult.

Az elmúlt húsz évben az opiáttartalmú szerek túlzott fogyasztása vagy túladagolása miatt hozzávetőleg félmillió amerikai halt meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Flickr/Hanneke Wetzer)

21:06

A „barátságtalan államokhoz” kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.

17:53

Januárban 53 éves mélypontra süllyedt Amerikában a munkanélküliségi ráta. A szabadidős- és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000).