A Károly Egyetem tetején végzett magával a prágai merénylő

A prágai rendőrség tájékoztatás szerint a Károly Egyetemen történt lövöldözés elkövetője végzett magával az épület tetején csütörtökön délután, miután a rendőrök bekerítették.

2023. december 22., 17:05

Szerző:

A hatóságok arról is beszámoltak, a bizonyítékok alapján feltételezhető, hogy a tettes múlt héten egy Prágához közeli erdőben végzett egy férfival és a kiskorú lányával. Ezt viszont még nem sikerült megerősíteniük – írja a BBC híre alapján a 24.hu.

 

Csütörtök délután egy fegyveres vette célba a Bölcsészettudományi Kart Prágában és környékén. „A rendőrség 12 óra 20 perckor kapott tájékoztatást arról, hogy egy 24 éves férfinak el kellett hagynia Hostouň falut Prágába, mondván, hogy öngyilkos akar lenni. A faluban, ahonnan elment, egy halottat találtak, ő volt a támadó apja” – mondta a rendőrfőkapitány. A rendőrség elnöke arról is tájékoztatott, hogy 13 ember vesztette életét és további 24-en vannak orvosi felügyelet alatt. A támadó is meghalt. Vít Rakušan belügyminiszter szerint közvetlen veszély nincs, a támadónak nem voltak cinkosai. A Lidovky.cz rendőrségi forrása szerint a lövöldöző cseh, pszichológiai problémákkal küzdő történelemhallgató volt, 24 éves volt. A támadó a gyanú szerint először az apját ölte meg szülőfalujában, majd elhelyezett egy házi készítésű bombát, ami meghibásodott. A rendőrség tudta hogy fegyveres és veszélyes.

A vérengzésnek összesen 14 halottja van. Az áldozatok többsége nő, de elvileg nem célzottan őket lőtte a támadó.

(Kiemelt kép: Emberek gyászolnak az áldozatok emlékművénél, a Károly Egyetem előtt, Prága központjában, miközben a rendőrség nyomozói egy halálos tömeges lövöldözést követő napon dolgoztak az egyetemen. Az a fegyveres, aki tüzet nyitott a prágai Károly Egyetemre, 13 embert ölt meg, majd saját magát is megölte – közölték a cseh hatóságok, 14 áldozatra módosították az áldozatok számát. A cseh hatóságok a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán elkövetett fegyveres támadás indítékát keresik. A fegyveres férfi, egy 24 éves diák meghalt a támadás során 2023. december 21-én. Michal Cizek / AFP)