Lövöldözés volt a prágai Károly Egyetemen, sok a halott

A cseh hatóságok szerint több mint 15 ember meghalt, és legalább 24-en megsérültek a prágai egyetem közelében történt lövöldözésben csütörtökön. A pszichológiai problémákkal küzdő diák a gyanú szerint először az apját ölte meg, majd az iskolába ment gyilkolni.

2023. december 21., 18:12

Szerző:

Csütörtök délután egy őrült fegyveres vette célba a Bölcsészettudományi Kart Prágában és környékén. „A rendőrség 12 óra 20 perckor kapott tájékoztatást arról, hogy egy 24 éves férfinak el kellett hagynia Hostouň falut Prágába, mondván, hogy öngyilkos akar lenni. A faluban, ahonnan elment, egy halottat találtak, ő volt a támadó apja” – mondta a rendőrfőkapitány. A rendőrség elnöke arról is tájékoztatott, hogy több mint 15 ember vesztette életét és további 24-en vannak orvosi felügyelet alatt. A támadó is meghalt. Vít Rakušan belügyminiszter szerint közvetlen veszély nincs, a támadónak nem voltak cinkosai. A Lidovky.cz rendőrségi forrása szerint a lövöldöző cseh, pszichológiai problémákkal küzdő történelemhallgató volt, 24 éves volt. A támadó a gyanú szerint először az apját ölte meg szülőfalujában, majd elhelyezett egy házi készítésű bombát, ami meghibásodott. A rendőrség tudta hogy fegyveres és veszélyes.

A lap szerint többen meghaltak, miután kizuhantak az épületből, miközben megpróbáltak elbújni a lövöldöző elől. Másoknak  sikerült elbújniuk: „Be voltunk zárva az osztályterembe. Lövéseket hallottunk, de inkább távolról – úgy hangzott, mint a dobolás. Aztán jöttek a rendőrök, és azt mondták, kimehetnénk. Vér mindenhol a folyosókon és az épület előtt” – írta le telefonon a karon zajló eseményeket nem sokkal a lövöldözés után az épületben tartózkodó vezető akadémikus.

Bohuslav Svoboda polgármester szerint a támadó kizuhant az épületből és meghalt, a hálózatokon található meg nem erősített tanúvallomások szerint először magát lőtte le. A rendőrség egyelőre nem részletezte az ártalmatlanítás módját. A történtek miatt 21 órakor rendkívüli ülést is tart a kormány.

(Kiemelt képünkön: A rendőrség biztonsági intézkedéseket hoz, miután több ember meghalt és megsebesült egy lövöldözésben egy egyetem közelében Prágában, a Cseh Köztársaságban 2023. december 21-én. Az incidens a Károly Egyetem művészeti karán történt Prága központjában – közölte a rendőrség. Stringer / Anadolu via AFP)